Trezoreria a primit oferte de subscriere in suma de 930,4 milioane lei, de peste trei ori mai mult decat valoarea programata a licitatiei, de 300 milioane lei.

In nume propriu, bancile au plasat ordine de subscriere de 898,9 milioane lei, in timp ce diferenta de 31,5 milioane lei a provenit din ofertele necompetitive in care investitorii indica doar suma pe care o subscriu, nu si randamentul tintit.

Finantele au acceptat toate ofertele necompetitive, iar bancile au cumparat obligatiuni de 503,9 milioane lei.

Randamentul mediu acceptat a fost de 5,29% pe an, iar costul maxim a fost de 5,3% pe an, aproape de cotatia din piata secundara.

La precedenta licitatie pentru obligatiuni din aceasta emisiune, pe 6 februarie, Finantele au respins ofertele, considerand prea mare randamentul cerut. La o redeschidere a acestei emisiuni in luna ianuarie, Trezoreria a acceptat un randament mediu de 4,99% pe an.

Emisiunea a fost lansata in luna mai a anului 2011, cand Finantele au atras 500 milioane lei si au acceptat sa plateasca un randament mediu de 7,45% pe an. Ulterior, aceasta emisiune a fost redeschisa de mai multe ori, inclusiv luni, suma atrasa prin aceasta emisiune ajungand la 3,531 miliarde lei.

Finantele vor organiza si marti o lictatie pentru obligatiuni din aceasta emisiune, cand vor sa atraga 45 milioane lei, operatiunea fiind doar pentru oferte necompetitive. La aceste licitatii, investitorii indica doar suma pe care o subscriu, nu si randamentul tintit. De regula, randamentul mediu acceptat este cel din licitatia anterioara, organizata cu o zi inainte.

Doar in luna martie, MFP a imprumutat 2,302 miliarde lei si inca 200 milioane euro. De la inceputul anului, Trezoreria a atras 9,094 miliarde lei si 678,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat. La aceste imprumuturi se adauga 2 miliarde dolari, suma atrasa de pe pietele internationale prin doua emisiuni de obligatiuni, cu maturitati de 10 si 30 de ani.