Investitorii au subscris 6,2 miliarde de euro la emisiunea de euroobligatiuni a Romaniei, depasind de patru ori suma maxima pentru care Ministerul Finantelor a fost mandatat sa se imprumute de pe pietele externe.

Aranjorii au fost mandatati sa contracteze 1,5 miliarde de euro, potrivit unor surse oficiale.

Finantele vizeaza un pret de 3 puncte procentuale peste midswap, indicatorul de referinta al pietei. 

Randamentul a fost setat la 295 puncte de baza peste mid-swap. La ora transmiterii acestei stiri rata midswap era de 1,825% pe an, ceea ce inseamna un randament de circa 4,77% pe an. 

Intermediarii operatiunii au fost Deutsche Bank, Citigroup, HSBC si Societe Generale.

Ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, a declarat saptamana trecuta ca Romania intentioneaza sa vanda obligatiuni pe piata externa pentru a doua oara in acest an, pentru finantarea deficitului bugetar. El a anticipat ca oferta fi de cel putin 1 miliard de euro si titlurile vor fi emise in euro. 

Ministerul Finantelor Publice a programat pentru septembrie licitatii pentru plasarea de titluri de stat in valoare de 3,87 miliarde lei pe piata locala, cu mai mult de 1 miliard de lei peste suma titlurilor care ajung la scadenta, de 2,78 miliarde lei. 

De la inceputul anului, MF a imprumutat de pe piata interna 31,591 miliarde lei, la care se adauga emisiuni in valuta, interne si externe de 1,42 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari.