Trezoreria a primit oferte de 1,13 miliarde de lei pentru obligatiuni, dar a atras doar suma prevazuta in prospectul de imprumut pentru martie. 

Randamentul mediu pe an s-a situat la 2,58%, fata de 2,53% la mijlocul lunii februarie, cand statul a luat din piata 700 de milioane de lei prin redeschiderea aceleiasi emisiuni de obligatiuni. Atunci, cererea din partea investitorilor a fost mult mai redusa, cu oferte de 791,6 milioane de lei. 

"Cererea a fost foarte puternica si probabil a influentat si cursul (prin intermediul investitorilor straini, n.r.). Rezultatul obtinut de Finante a fost pozitiv. Rezerva Federala a dat ceea ce i s-a cerut. A eliminat termenul de «rabdare», indicand o crestere in luna iunie, dar din unele motive, printre care si aprecierea dolarului, au revizuit perspectiva in jos mai puternic decat anticipa piata", a declarat pentru Mediafax economistul sef al ING Bank Romania, Ciprian Dascalu. 

Randamentul maxim acceptat s-a situat la 2,59% pe an, fata de nivelul de 2,8% indicat miercuri de ofertele de cumparare (bid) ale investitorilor in piata secundara. 

Emisiunea de obligatiuni a fost lansata in martie 2013, cu o maturitate initiala de sapte ani si o luna. Urmeaza sa fie redeschisa vineri, printr-o licitatie suplimentara in cadrul careia vor fi acceptate numai oferte necompetitive, la randamentul vrut joi. Suma vizata prin licitatia suplimentara este de 45 de milioane de lei. 

Fed a renuntat miercuri la termenul de "rabdare" in stabilirea momentului majorarii dobanzilor, dar ritmul de crestere a acestora va fi mult mai lent fata de estimarile din decembrie, din cauza perspectivelor economice sub asteptari.  Prin renuntarea la termenul de rabdare, banca centrala americana a deschis calea cresterii dobanzilor cel mai devreme in iunie, subliniind totodata ca este in continuare improbabil ca dobanzile sa fie majorate in aprilie. 

Oficialii Fed estimeaza ca dobanda de politica monetara, in prezent aproape de nivelul zero, va ajunge la 0,625% pana la sfarsitul anului 2015, in loc de nivelul de 1,125% prognozat in decembrie. 

Ministerul Finantelor vrea sa imprumute in martie prin vanzarea de titluri de stat 3,34 miliarde de lei, in scadere de la 4,73 miliarde de lei in februarie. In cadrul licitatiilor de referinta, statul vrea sa obtina 3,1 miliarde de lei, iar prin sesiunile suplimentare intentioneaza sa atraga 240 de milioane de lei.  De la inceputul anului, statul a imprumutat din piata interna 10,1 miliarde de lei prin vanzarea de obligatiuni si certificate de trezorerie.  Ministerul vrea sa atraga in acest an pana la 40 miliarde de lei prin vanzarea de certificate de trezorerie si obligatiuni pe piata interna, la care ar urma sa se adauge maxim 3 miliarde de euro de pe pietele externe si fonduri atrase de la institutiile financiare internationale.