Potrivit unor surse din Guvern, după Paşte, Ministerul Finanţelor va iniţia o ordonanţă de urgenţă de anulare a datoriilor pe care le-au strâns, fără să ştie, mii de romani, care au avut câştiguri insignifiante din dobânzi ori dividende, în ultimii 4 ani.

Este vorba despre românii care, din 2015 şi până acum, au obţinut venituri mici - de câţiva lei sau zeci de lei - din dobânzile la depozite sau dividende, dar care au primit de curând de la ANAF vestea că au de achitat contribuţii la sănătate de sute de lei.

Asta pentru că aceste contribuţii au fost raportate de ANAF la nivelul salariului minim pe economie, deşi în realitate veniturile mult mai mici.

Un exemplu - o persoană cu un câştig de 12 de lei de pe urma unui depozit în bancă s-a trezit datoare la Fisc cu 348 de lei, deci cu o sumă de 29 de ori mai mare.

Pentru a rezolva această situaţie, potrivit unor surse din Guvern, Ministerul Finanţelor urmează ca după Paşte să dea o ordonanţă de urgenţă care să anuleze aceste datorii.

Şi în 2015, Guvernul Ponta, din care a făcut parte şi actualul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, a dat o amnistie similară, de care au beneficiat circa 4 milioane de romani. Atunci, datori la ANAF ajunseseră şi copiii, pentru sumele primite de părinţi, pe carduri, drept alocaţii.