In cadrul programului de imprumut incheiat de Banca Mondiala cu Romania este prevazuta conditionalitatea referitoare la elaborarea unui ghid pentru restructurarea extrajudiciara a imprumuturilor cu garantii ipotecare, precum si a unui ghid pentru restructurarea extrajudiciara a obligatiilor societatilor comerciale.

Cele doua ghiduri stabilesc principiile pentru derularea negocierilor dintre firmele debitoare, respectiv persoanele care intampina dificultati financiare, si creditorii acestora in scopul restructurarii datoriilor, respectiv a creditelor garantate cu ipoteci.

Printre principiile de desfasurare a negocierilor extrajudiciare se numara, atat in cazul firmelor, cat si cel al populatiei, faptul ca negocierea voluntara extrajudiciara de restructurare a obligatiilor, respectiv a creditelor cu garantii ipotecare, este o concesie, nu un drept, precum si buna credinta care trebuie sa insoteasca negocierile in scopul gasirii unei solutii.

Este un principiu general acceptat in plan international ca restructurarile realizate in afara procedurilor judiciare de insolventa aduc foarte multe beneficii celor implicati, ele fiind mult mai flexibile si eficiente decat cele judiciare.

Tocmai de aceea, inainte ca un caz de insolventa sa fie dedus solutionarii unei instante judecatoresti, o optiune ce poate sta la indemana debitorilor si creditorilor este aceea de a ajunge la o solutie informala sau o restructurare financiara prin negocieri extrajudiciare, in care ambele parti incearca sa ajunga la un acord prin care sa se modifice termenii obligatiei si sa se permita debitorului sa isi continue in mod normal activitatea economica.

Restructurarea extrajudiciara permite continuarea activitatii firmelor viabile, care pot sa treaca cu succes de perioadele in care se confrunta cu dificultati financiare, dar si reducerea pierderilor institutiilor financiare si a altor creditori.

Totodata, restructurarea extrajudiciara duce la reducerea volumului de activitate a instantelor judecatoresti, este mai eficienta decat procedurile judiciare datorita termenelor de solutionare mai scurte si ratelor de recuperare mai mari si contribuie la dezvoltarea increderii in corectitudinea, tranparenta si nivelul de asumare a raspunderii in randul comunitatii de afaceri.

Ghidul mai descrie tipurile de negocieri extrajudiciare si diferentele intre negocierile voluntare de restructurare extrajudiciara si procedurile formale de insolventa si pre-insolventa.

"Scopul prezentelor recomandari este de a stabili principii pentru a da posibilitatea imprumutatilor aflati in dificultate financiara sa isi indeplineasca obligatiile contractuale si a preveni pe cat posibil situatiile de executare silita a garantiilor ipotecare, care presupun de regula o procedura indelungata si costisitoare pentru imprumutator", se arata in ghidul pentru restructurarea extrajudiciara a imprumuturilor cu garantii ipotecare, citat de Mediafax.

In cazul creditelor garantate prin ipoteca asupra unui bun imobil, Finantele si BNR recomanda persoanelor fizice care au contractat astfel de imprumuturi sa contacteze creditorul in cel mai scurt timp posibil de la intervenirea situatiei de dificultate financiara pentru a arata cauzele intarzerilor la plata, intrucat finantatorii pot fi mai deschisi sa gaseasca o solutie inainte de lua masuri de executare silita.

La negocieri, imprumutatul va furniza institutiei de credit toate informatiile necesare, care pot include veniturile sale periodice si alte surse financiare, conturi de economii, investitii, conditiile actuale de angajare profesionala, surse de venituri ale gospodariei si perspective de angajare, pentru a permite o evaluare corespunzatoare a situatiei sale financiare.

Daca se ajunge la restructurarea creditului, propunerea de restructurare trebuie sa aiba la baza un grafic de rambursare realizabil si rezonabil, conform metodei de restructurare agreata cu imprumutatul si prevazuta in normele interne ale creditorului.

In cazul in care imprumutatul si creditorul au convenit asupra unei solutii de restructurare, iar termenii si conditiile acordului sunt respectati in intregime, institutia de credit nu va initia sau continua actiuni judiciare in vederea executarii silite a garantiei ipotecare, cu exceptia cazului in care impotriva respectivei persoane a fost deja initiata de un alt creditor aceasta procedura.

Ghidul pentru restructurarea extrajudiciara a obligatiilor societatilor comerciale a fost elaborat de Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Justitiei si Banca Nationala a Romaniei, iar cel pentru restructurarea creditelor populatiei de catre Ministerul Finantelor, in colaborare cu banca centrala si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

Ambele ghiduri au fost elaborate cu asistenta tehnica din partea Bancii Mondiale si in urma consultarii Asociatiei Romane a Bancilor si a Asociatiei Societatilor Financiare din Romania.