Prima licitatie este programata luni, cand Finantele vor sa imprumute 1,2 miliarde lei prin vanzarea de certificate de trezorerie cu maturitate de un an, fiind si singura astfel de operatiune pentru acestea, transmite Mediafax.

Vor urma operatiuni (principale si secundare) in care vor fi redeschise emisiuni de obligatiuni cu maturitati de cinci si, respectiv, zece ani, precum si doua licitatii (principala si secundara) pentru o emisiune noua de titluri de stat cu scadenta de cinci ani.

Prin operatiunile pentru obligatiuni, Finantele vor sa imprumute in total 2,86 miliarde lei si 200 milioane euro. 

Suma pe care Finantele vor sa o imprumute in a doua luna a anului este cu putin peste valoarea indicativa a licitatiilor din ianuarie, de 4,03 miliarde lei si 200 milioane euro.  Tinta pentru luna trecuta a fost depasita, Trezoreria imprumutand 4,86 miliarde lei si 278,7 milioane euro. La aceste imprumuturi se adauga 2 miliarde dolari,  bani atrasi de pe pietele internationale prin doua emisiuni de obligatiuni, cu maturitati de 10 si 30 de ani. 

Din 4,06 miliarde lei, 260 milioane lei ar urma sa fie asigurate prin licitatii suplimentare, in care investitorii indica doar suma pe care vor sa o plaseze in titlurile de stat, nu si randamentul pe care il tintesc. La aceste licitatii randamentul mediu acceptat este similar celui din licitatia principala, derulata cu o zi inainte. 

"Suma planificata (pentru luna februarie - n.r.) este cu 1 miliard lei mai scazuta decat prognozam, diferenta care reprezinta practic injectiile nete de lichiditate in sistem pentru februarie rezultate din operatiunile Ministerului Finantelor Publice (...) Data de decontare a acestui instrument (obligatiunile in euro - n.r.) coincide cu debutul urmatoarei perioade de mentinere a rezervelor, similar cu precedenta astfel de emsiune din ianuarie, fapt ce sugereaza ca MF ar putea sa se astepte la o noua reducere a rezervelor in valuta la sedinta de politica monetara din 4 februarie", afirma analistii ING Bank.

Licitatia pentru obligatiuni in euro este programata pentru data de 20 februarie, cand urmeaza sa fie redeschisa o emisiune de titluri lansata in 23 ianuarie. Atunci, Trezoreria vrea sa atraga 200 milioane euro, suma egala cu valoarea indicativa a licitatiei din 23 ianuarie. La licitatia din ianuarie, Finantele au imprumutat 278,7 milioane euro, acceptand sa plateasca un cost mediu de finantare de 3,18% pe an. 

Statul a imprumutat anul trecut de pe piata interna 48,53 miliarde lei, la care se adauga emisiuni in valuta, interne si externe, de 3,57 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari. Fondurile atrase in lei anul trecut sunt cu 16,5% sub valoarea imprumutata in 2012, de 58,17 miliarde lei, iar finantarile in valuta au fost de la 4,71 miliarde de euro din 2012.