Termenul limita de aplicare este 14 mai 2010, iar misiunea economica este programata in perioada 13-17 septembrie 2010.  

„Desi concurenta pe piata IT&C din Japonia este acerba, exista anumite nise ca aparatele multimedia unice, computerele si aparatele electronice pentru uz profesional, precum si sistemele embedded (inclusiv tehnologii Open Source) in care mai exista loc de crestere”, spune Alexandru Bernea, Business Analyst in cadrul Deloitte Consultanta, coordonatorul acestei etape din program.

„Chiar daca in general companiile IT&C din Romania nu inoveaza indeajuns pentru a putea concura pe o piata atat de sofisticata cum este Japonia, exista cateva firme care ar putea face fata provocarii,” adauga el.

Programul EU Gateway este o initiativa a Uniunii Europene, fiind implementat in exclusivitate de firmele Deloitte active in Uniunea Europeana, Japonia si Coreea de Sud, si avand ca scop facilitarea accesului companiilor europene pe aceste piete asiatice, in sectoare dificil de penetrat (in special cele tehnologice, reglementate foarte strict).

Programul acopera sase sectoare economice – tehnologii energetice si de mediu, tehnologia informatiei si comunicatiilor, tehnologii in sistemul medical si de sanatate, tehnologii de constructii, design vestimentar, precum si design interior.
 
Programul a fost structurat pe sase cicluri cu misiuni economice de-a lungul a sase ani, pana in 2014-2015.

Procesul de aplicare consta in doua etape. Pentru inceput, companiile completeaza un formular exprimandu-si interesul fata de proiect, urmand ca analistii Deloitte sa determine gradul de eligibilitate al companiei.

Daca firmele corespund cerintelor, trec la a doua faza, completand un formular de aplicare. Intregul proces se desfasoara online, pe site-ul www.eu-gateway.eu, si nu presupune niciun efort financiar din partea aplicantului.

Companiile interesate primesc asistenta din partea Deloitte de-a lungul intregului proces de aplicare, precum si pe tot parcursul etapelor ulterioare acceptarii in acest program.

Conditii:

Companiile eligibile trebuie sa aiba sediul in Uniunea Europeana si sa aiba o activitate pe piata de cel putin cinci ani.

Alte criterii de selectie sunt actionariatul european majoritar sau de 100%, precum si o cifra de afaceri si un numar de angajati suficient de mare astfel incat sa garanteze intrarea pe pietele din Japonia si /sau Coreea. 

Firmele trebuie, de asemenea, sa faca dovada unui portofoliu de cooperare cu companii la nivel international si sa aiba o strategie de afaceri solida pentru penetrarea celor doua piete asiatice. In plus, principalii factori de decizie din cadrul companiilor respective trebuie sa fie vorbitori fluenti de limba engleza.

Mai multe informatii legate de programul EU Gateway pot fi gasite pe site-ul www.eu-gateway.eu sau la adresele de e-mail: [email protected],[email protected].