Cu alte cuvinte, aceste firme vor primi banii de la ANAF in mod automat, fara sa mai fie controlate inainte de inspectorii fiscali.

Modificam procedura de rambursare anticipata a taxei pe valoarea aduagata si vom plati automat firmelor care au depus un decont pentru rambursarea TVA orice suma cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei", spune Sorin Blejnar, presedintele ANAF.

Controlul fiscal va fi facut ulterior intr-un termen de 2 ani, asa cum prevede legea”, precizeaza Blejnar, care mai declara ca documentul ce prevede aceste modificari este trimis deja la Monitorul Oficial pentru a fi publicat. Blejnar spune ca aproximativ 15 % dintre companii sunt in aceasta situatie si Fiscul se va concentra sa-I controleze pe contribuabilii care au sume mai mari de TVA de recuperat de la stat.

La randul sau, Robert Hofnar, director general in ANAF, spune ca de aceeasi procedura vor beneficia si exportatorii: “Vom introduce un sistem  de rambursare pentru exportatori. Este vorba despre acele companii care obtin 75% din cifra de afaceri din exporturi, inclusiv in tari din Uniunea Europeana”. Pentru a beneficia de rambursarea anticipata a TVA, exportatorii trebuie sa aiba o cifra de afaceri de minim 1 milion de euro pe an, sa nu fie inscrisi in cazierul fiscal si sa nu fie in procedura de insolventa.  

In prezent, ANAF plateste TVA dupa efectuarea unui control  fiscal in maxim 45 de zile de la depunerea decontului la o unitate fiscala.