Potrivit unui comunicat al ANSPDCP, postat pe site-ul institutiei, ANAF a incalcat prevederile Legii 677/2001, intrucat a prelucrat si publicat pe alt site de Internet decat pe propria pagina o lista a persoanelor fizice care nu si-au achitat obligatiile fiscale restante, organizata in functie de cuantumul cel mai mare al datoriilor, datele nefiind exacte si actualizate la data publicarii (16 mai 2016), in conformitate cu situatia reala a achitarii debitelor de catre anumite persoane fizice din respectiva lista.

In comunicatul citat se mai arata ca ANAF nu a asigurat informarea completa a persoanelor ale caror date personale au fost publicate la data de 16 mai 2016, nici prin notificarile prealabile trimise prin posta, nici in cadrul informatiilor publicate pe site-ul ANAF, conform constatarilor.

''Pentru faptele constatate, au fost aplicate urmatoarele sanctiuni: amenda in cuantum de 11.000 lei, in baza art. 32, raportat la art. 4 din Legea nr. 677/2001, coroborat cu art. 5, art. 6 si art. 8 din OG nr. 2/2001; amenda in cuantum de 5.000 lei, in baza art. 32, raportat la art. 12 din Legea nr. 677/2001, coroborat cu art. 5, art. 6 si art. 8 din OG nr. 2/2001'', se precizeaza in comunicat.

In replica, ANAF sustine ca prin Legea nr. 207/2015 (Codul de procedura fiscala), adoptata de Parlamentul Romaniei, s-a stabilit in sarcina Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, a organelor fiscale locale si a altor institutii publice, care administreaza creante fiscale, obligatia de a publica listele contribuabililor care inregistreaza restante fiscale.

“ANAF, prin publicarea listei debitorilor cu restante fiscale, a respectat drepturile si libertatile fundamentale ale persoanelor fizice. Autoritatea Naþionala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a verificat ANAF fara a constata vreo abatere privind fondul legalitatii publicarii listei persoanelor fizice cu restante fiscale. In schimb, ANSPDCP sustine ca a identificat probleme tehnice de forma privind modalitatea publicarii, respectiv publicarea unor date neactualizate privind 7 persoane din 187.320 si pe alt site de internet decat propria pagina si informare incompleta privind prevederile Legii 677/2001”, precizeaza Fiscul intr-un comunicat remis presei.

Autoritatea mai informeaza ca a anuntat public si a transmis notificari contribuabililor cu restante fiscal cu o luna, pentru a asigura corectitudinea si actualitatea informatiilor. Contribuabilii au fost informati in prealabil atat despre cuantumul datoriilor, cat si despre obligatia legala a ANAF de a le publica, pentru a le oferi posibilitatea achitarii sau clarificarii situatiei fiscale.

In consecinta, ANAF anunta ca va contesta sanctiunile aplicate de ANSPDCP si va continua sa respecte toate obligatiile legale.

Fiscul a publicat, in 16 mai, lista cu datornici persoane fizice, care inregistrau restante de peste 1.500 lei la 31 martie. Pe lista figureaza 187.230 debitori, care au de plata 3,4 miliarde lei, inclusiv din activitati independente sau profesii libere. Din totalul acestora, Fiscul poate recupera la acest moment circa 2,3 miliarde lei.

Pe primul loc se regaseste primarul Sectorului 3, Robert Negoita, cu o datorie la bugetul de stat de 83,18 milioane lei, la care s-au adaugat dobanzi si penalitati de 148,88 milioane lei, astfel ca restanta totala a urcat la 232, 07 milioane lei.

Omul de afaceri Theodor Berna, administratorul Tehnologica Radion, care a fost denuntatorul in dosarul fostului ministru de Finante Darius Valcov, trebuie sa plateasca statului 7,92 milioane de lei, din care 3,63 milioane lei reprezinta obligatii principale si restul acumulari de dobanzi si penalitati.

Finantatorul clubului FC Steaua, George Becali, apare pe lista Fiscului cu obligatii fiscale accesorii la bugetul de stat de 3,99 milioane lei, suma pe care a contestat-o.