In acelasi timp, Fitch considera ca institutiile financiare care au in portofoliu mai multe credite in franci elvetieni au pus deoparte suficiente rezerve pentru a absorbi potentialele pierderi in urma conversiei, scrie Agerpres.
 
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat marti pe articole proiectul de lege care prevede obligatia bancilor de a face conversia in lei, la cursul BNR din momentul contractarii imprumutului, a creditelor in franci elvetieni contractate de persoanele fizice. Proiectul nu a putut primi votul final, sedinta de Plen fiind suspendata din lipsa de cvorum.

Impactul conversiei creditelor in franci elvetieni la cursul istoric va fi de 2,4 miliarde de lei (540 milioane de euro), a declarat saptamana trecuta Eugen Radulescu, seful Directiei de stabilitate financiara din cadrul BNR.

"Numarul creditelor in franci elvetieni in acest moment a scazut semnificativ: fata de peste 70.000 de credite in urma cu doi ani, la circa 50.000 in prezent. Semnalez in acelasi timp ca o solutie pe care am privilegiat-o a fost aceea a negocierilor directe intre parti, intre banci si clienti", a precizat Eugen Radulescu.

"Suma de 2,4 miliarde lei este echivalentul a aproximativ 50% din profitul net pe 2016, pe baza datelor din primul semestru al acestui an. Deducem ca aceasta estimare nu tine cont de orice rezerve puse deja deoparte de banci pentru portofoliile de credite in franci elvetieni. Cifra actuala ar putea fi mult sub estimari", se arata in raportul Fitch.

Conform datelor BNR, la sfarsitul lunii august 2016 existau credite restante de 4,7 miliarde de lei, echivalentul a 4,2% din totalul imprumuturilor neachitate. Expunerea nu este distribuita uniform, dar toate bancile carora Fitch le atribuie ratinguri au o expunere neglijabila la aceste portofolii sau au creat suficiente rezerve pentru a absorbi potentialele pierderi in urma conversiei.

De exemplu, Banca Transilvania (BT) a adoptat deja o atitudine proactiva si a oferit clientilor sai cu imprumuturi in moneda elvetiana optiunea de a converti in mod voluntar creditele la un curs favorabil.

Ratingurile de viabilitate atribuite de Fitch bancilor din Romania - Banca Comerciala Romana (BBB/cu perspectiva stabila), BT (BB/cu perspectiva stabila) si UniCredit Bank ((BBB/cu perspectiva negativa) - sunt in categoria 'bb', indicand o calitate a creditului speculativa, din cauza calitatii slabe a activelor si a mediului operational dificil.