Fitch nu anticipeaza o criza a pietelor de capital similara cu cea din perioada 2008-2009, dar considera ca turbulentele din zona euro au capacitatea sa amplifice temerile investitorilor si reticenta la risc, se arata intr-un raport bianual al agentiei de evaluare financiara referitor la perspectivele economiei mondiale, citat de Mediafax.

Romania are un risc ridicat numai in privinta expunerii la bancile din zona euro si riscuri medii in cazul expunerii la exporturile in zona euro, necesarul brut de finantare externa, ponderea datoriilor externe in totalul datoriilor guvernamentale si inflatie.

Riscurile Romaniei sunt reduse in privinta dependentei de materii prime, ponderii datoriilor guvernamentale in PIB si a unui indice privind situatia din sistemul financiar, care include raportul dintre imprumuturi si depozite, cresterea reala a creditarii si raportul dintre credite si PIB.

Pe locul al doilea se afla Ungaria, unde datoria publica ridicata si politicile financiare neortodoxe ale guvernului au subminat increderea investitorilor si au obligat autoritatile sa inceapa negocieri cu FMI pentru un nou program de asistenta.

Celelalte tari europene considerate de Fitch mai expuse decat Romania la criza din zona euro sunt Letonia, aflata pe locul 4, urmata in ordine de Ucraina, Turcia, Lituania, Polonia, Bulgaria si Croatia.

Fitch a precizat ca cele mai rezistente state la criza din zona euro provind din Asia si Orientul Mijlociu.

In iulie, Fitch a imbunatatit ratingul Romaniei de la nivelul "BB+" la "BBB-", din categoria recomandata pentru investitii, dupa ce a retrogradat calificativul cu doua trepte in 2008, in timpul crizei financiare mondiale.

Romania reintra pe harta investitiilor straine. Fitch ne-a imbunatatit ratingul, la "BBB-", cu perspectiva stabila