Guvernul a solicitat FMI ca evaluarea acordului stand-by sa fie discutata de Consiliul Director al institutiei in luna mai, pentru a avea timp sa indeplineasca o serie de preconditii care privesc angajamente intarziate si evolutia bugetara, iar o noua misiune ar urma sa vina la Bucuresti in iulie.

Potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax, intelegerea parafata in primavara anului 2011, si care urma sa fie incheiata in aprilie 2013, cand era programat ultima sedinta de evaluare in board-ul FMI, se va finaliza, cel mai probabil in iulie.

"In iulie va veni o noua misiune, care va analiza stadiul intregului acord si se va negocia si noua intelegere", au spus sursele citate.

Practic, acordul va fi prelungit cu trei-patru luni, din cauza angajamentelor restante.

Sursele citate nu exclud ca noul acord sa fie practic aprobat de Consilul Director al FMI in luna septembrie, ceea ce ar insemna si inchiderea formala a intelegerii incepute in 2011. La fel ca in urma cu doi ani, autoritatile romane nu doresc nicio pauza intre cele doua acorduri.

Premierul Victor Ponta a confirmat, vineri, faptul ca a solicitat Fondului Monetar International extinderea cu doua luni a actualului acord, explicand ca a recurs la acest demers pentru a finaliza reformele structurale la companii precum Oltchim, CFR Marfa si Transgaz.

O misiune a Fondului Monetar International se afla la Bucuresti in perioada 15-29 ianuarie pentru cea de-a 7-a si a 8-a evaluare a acordului stand-by, principalele teme de discutie fiind perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale si politica monetara. Misiunea FMI va fi insotita de echipe de la Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Romania are in derulare un acord preventiv cu FMI si UE in valoare de 5 miliarde euro, fonduri care nu vor fi accesate decat in caz de necesitate. Actualul acord a fost parafat in primavara anului 2011, odata cu inchiderea intelegerii incepute in 2009, si urmeaza sa fie finalizat in primavara acestui an.