"Este ridicol ca dintre toti tocmai FMI-ul a dus la accelerarea crizei", a declarat Hampl. "A fost o incercare de a face o intreaga regiune sa aiba nevoie de finantare", a precizat acesta.

"Inainte de debutul crizei, FMI nu avea niciun client. O data cu recesiunea si preluarea sefiei de catre Dominique Strauss-Kahn, Fondul Monetar International si-a facut de lucru si a obtinut mai multe fonduri", a mai spus Hampl.

Potrivit guvernatorului bancii centrale cehe, cei de la FMI, impreuna cu alti analisti, au exagerat expunerea bancilor occidentale in regiune, intrucat nu au luat in seama faptul ca imprumuturile subsidiarelor acestor banci din Vest erau acoperite in mare parte prin depozitele locale.

"Interpretarea eronata a FMI a fost extrem de neplacuta si aceste date au fost corectate dupa interventia noastra", a adaugat Hampl, care a reiterat pozitia bancii cehe privind adoptarea euro, spunand ca Republica Ceha nu se grabeste sa treaca la euro.

De asemenea Hampl avertizeaza: "Unii cred ca adoptarea euro ii va salva. Aceasta situatie ii va arunca intr-un scenariu precum cel al Greciei. Initiatorii euro au crezut ca asa vor accelera reformele structurale. Exemplul Greciei le-a aratat insa ca este exact pe dos".

Citeste si: George Soros: Euro, in pericol sa se prabuseasca!

WSJ: George Soros si alti speculatori sunt in spatele atacurilor impotriva euro!

Tu ce crezi? Este FMI in spatele adancirii crizei economice din Europa de Est? (107 voturi)
DA
90.65%
NU
9.35%