Misiunea celor 3 institutii se va intalni cu preşedintele Romaniei, cu primul ministru, cu conducerea Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Muncii, Familiei Protectiei Sociale si a Bancii Nationale.
O misiune a FMI s-a aflat la Bucuresti, in perioada 28 octombrie - 9 noiembrie, pentru a doua revizuire a acordului stand-by, dar Romania nu a indeplinit toate conditiile pentru finalizarea procedurii.
Ulterior, in decembrie, o misiune a FMI a venit la Bucuresti pentru discutii tehnice in ceea ce priveste bugetul pe 2010, insa incheierea evaluarii, necesara pentru acordarea celei de-a treia transe, a fost amanata pentru luna ianuarie. Valoarea cumulata a celor doua transe FMI este de 2,3 miliarde euro.
Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanÅ£are externă, de la Fond, Uniunea Europeană, Banca Mondiala ÅŸi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
Reprezentantii Bancii Mondiale au venit sa discute progresele facute in programul de reformă economica in contextul celui de-al doilea Plan de Imprumut pentru Politici de Dezvoltare. Pe parcursul discutiilor cu autoritatile romane, expertii Bancii Mondiale se vor concentra pe reforma sectorului public, inclusiv implementarea legii privind sistemul unitar de salarizare ÅŸi sistemul de pensii, asistenta sociala si reformele in sectorul financiar. Programul de Împrumut pentru Politici de Dezvoltare, care se ridică la un miliard de euro, se concentreaza pe managementul politicilor publice, sectoarele social ÅŸi financiar.