"De obicei, bancile au cerut la intalnirea de evaluare a intelegerii de la Viena o diminuare a expunerilor, dar pana acum nici FMI si nici BNR nu au fost de acord. Cred ca acest scenariu se va repeta", au explicat sursele citate.

Dupa incheierea acordului de finantare internationala cu Romania, FMI si Comisia Europeana au obtinut acordul scris al primelor noua banci straine in functie de activele detinute in Romania ca isi vor mentine expunerile la nivelul inregistrat in martie 2009.

De la inceputul acestui an, grupurile financiare cu expunere pe regiunea Europei Centrale si de Est au solicitat o mai mare libertate in a transfera capitalurile intre statele din regiune si colaborare intre autoritatile de reglementare din aceste tari pentru o supraveghere consolidata.

Grupurile mama ale principalelor noua banci cu capital strain au semnat, in august 2009, scrisori bilaterale de angajament pentru mentinerea nivelului expunerii pe piata romaneasca la nivelul din martie si a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10%.

Cele noua banci s-au mai intalnit in primavara acestui an la Atena pentru a aproba continuarea initiativei de la Viena.
Acordurile au fost semnate de Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank si UniCredit, care detin 70% din piata din Romania.