"Romania a avut anul trecut cea mai buna performanta in termeni de crestere din regiune, doar Letonia s-a situat mai bine, insa reformele structurale si accelerarea absorbtiei fondurilor europene sunt necesare pentru a mentine cresterea (...) Asteptam un progres mai bun", a declarat joi Guillermo Tolosa, reprezentantul rezident al Fondului Monetar International pentru Romania si Bulgaria, intr-o conferinta pe tema controlului financiar, transmite Mediafax.

El a aratat insa ca performanta economica depinde prea mult de factori precum vremea, care influenteaza evolutia agriculturii, care contribuie cu 6% la PIB. 

"Agricultura ramane un factor important de crestere economica, dar face economia vulnerabila la socuri, se inregistreaza anual oscilatii pe fondul acestui factor", a spus Tolosa. 

El a atras atentia ca Romania ar trebui sa profite de oportunitatile pe care le are pentru a sustine si accelera avansul economic, respectiv atragerea intensa de fonduri UE, concentrarea pe exporturi si energie. 

Oficialul FMI a aratat ca exporturile din Romania reprezinta doar 40% din PIB, in timp ce in alte state se ajunge la un nivel de 100%. 

"Spre exemplu, daca luam in considerare exporturile catre Germania, Cehia exporta 25,5% din PIB, deci un sfert din PIB-ul Cehiei reprezinta exporturi in Germania, Ungaria are 21%, pe cand Romania are doar 6,4% exporturi in Germania, de patru ori mai mici decat in cazul Cehiei. Este o oportunitate imensa pentru Romania sa se dezvolte pe acest segment", a precizat Tolosa. 

Totodata, el spune ca Romania are o sursa diversificata de energie si ar trebui sa profite de acest avantaj, fiind multe sectoare in industria energetica cu potential de crestere. Mai mult, energia are o pondere de doar 10% din total importuri, pe cand in alte tari nivelul se situeaza la 30-35%, aspect care poate fi speculat pentru dezvoltarea economica. 

Pe de alta parte, absorbtia slaba a fondurilor UE plaseaza Romania pe ultimul loc, deficit pe care trebuie sa-l acopere rapid, intrucat alte state precum Polonia au profitat de banii europeni pentru a-si reveni din criza si a reluat cresterea economica sustinuta. 

"Cineva din Comisia Europeana imi spunea: «De mai bine de o mie de ani stranii vin si iau bani din Romania, acum deodata stranii vin si isi pun banii pe masa voastra si romanii spun nu, multumesc! Ce se intampla?». Mi s-a parut amuzanta ideea", a povestit Tolosa. 

Infrastructura este unul dintre capitolele care infraneaza evolutia economica, Romania situandu-se la distanta considerabila fata de celelalte state UE, in special cea din domeniul transportului feroviar si electric, doar Bulgaria plasandu-se pe o pozitie inferioara. 

Totodata, controlul statului in proportie semnificativa asupra companiilor din diverse sectoare afecteaza negativ evolutia acestora, spune Tolosa, care atrage atentia asupra arieratelor inregistrate de intreprinderile de stat, de 1% din PIB. 

"Companiile de stat reprezinta 56% din sectorul de energie si gaz, in foarte multe domenii-cheie statul are inca un control important si nu este eficient. In general, companiile de stat au pierderi masive, furnizeaza servicii de calitate slaba, nu sunt prea competitive", considera Tolosa.