Primele discutii la nivel tehnic au loc marti dimineata, iar intalnirile sefilor de misiuni cu oficialitatile romane vor incepe miercuri, transmite Mediafax.

Consiliul Director al FMI a aprobat pe 27 septembrie scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane si incheierea unui nou acord stand-by cu Romania, cu o durata de doi ani, in valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv. 

Acordul a inceput insa cu o derogare pe cel mai important criteriu cantitativ, cel al deficitului bugetar, tinta pentru septembrie fiind majorata cu un miliard de lei, de la 8,1 miliarde lei la 9,18 miliarde lei, ca urmare a unei performante slabe in ceea ce priveste veniturile bugetare, care s-au plasat dupa opt luni sub nivelul programat.

La mijlocul anului, diferenta intre programat si realizat era de 400 de milioane lei (fara PNDI), iar la opt luni a depasit un miliard de lei. 

Guvernul s-a angajat in acelasi timp sa ia masuri suplimentare in cazul in care incasarile nu vor fi revigorate in urmatoarele trei luni, pentru a se incadra in deficitul negociat pentru acest an, de 14,7 miliarde lei. 

Scrisoarea de intentie stabileste pentru moment tinte nominale de deficit pana la mijlocul anului viitor, cand autoritatile s-au angajat sa se incadreze intr-un nivel de 6,2 miliarde lei, fata de 6,6 miliarde lei in iunie 2013. In aceste conditii, este de asteptat ca deficitul cash pe 2014 sa se situeze undeva in jurul valorii de 14 miliarde lei. 

Documentul prevede insa ca deficitul cash sa se incadreze in limita a 2% din PIB estimat pentru anul viitor, cu 0,3 puncte sub nivelul din acest an, ceea ce echivaleaza nominal cu aproximativ 14,7 miliarde lei. 

Autoritatile romane vor negocia cu misiunea FMI toti indicatorii pe care va fi construit bugetul pe anul viitor, urmand ca proiectul de buget sa fie trimis Parlamentului cel tarziu in 15 noiembrie.  Discutiile se vor axa in principal pe masurile fiscale pe care Guvernul le are in vedere pentru a compensa eventuale relaxari, precum promisa reducere a CAS cu trei puncte procentuale.  Prognoza actuala a FMI pentru cresterea economica este de 2% pentru acest an si 2,2% in 2014.