"Nu au loc discutii cu autoritatile italiene privind un program de finantare FMI", a declarat un purtator de cuvant al Fondului, raspunzand intrebarilor presei. 

Moneda euro a crescut luni pe pietele asiatice, dupa ce ziarul italian La Stampa a scris ca FMI pregateste un pachet de asistenta financiara pentru Italia. 

Incertitudinea investitorilor privind viabilitatea unui astfel de program a mentinut insa cresterile sub control si a limitat optimismul. 

Potrivit La Stampa, cele 600 miliarde euro, acordate la o dobanda de 4-5%, ar fi permis guvernului italian sa evite finantarea de pe piete timp de 18 luni, pentru a putea implementa masurile de austeritate si reformele necesare pentru stabilizarea finantelor statului. 

O sursa apropiata discutiilor a declarat ulterior pentru Reuters ca FMI si Roma au relatii tot mai stranse, insa nu este clar ce forma de sprijin ar putea fi oferita daca inceputul acestei saptamani ar aduce un nou atac speculativ asupra Italiei, fortand masuri urgente. 

Surse oficiale de la Roma au precizat ca nu au cunostinta despre vreo solicitare de ajutor extern transmisa de Italia, transmite Mediafax.

In acest moment sunt zero sanse ca Italia sa-si refinanteze vreo parte a datoriei uriase. Daca cineva se gandeste ca autoritatile din aceasta tara pot face un miracol, greseste, scriu cei de la Business Insider. 

" Ori BCE via Germania intervine si subscrie datoria cu obligatiuni euro ori IMF via USA intra in joc cu niste foarte multi bani. Ori se rezolva problema intr-un fel, ori Italia va intra in default in mai putin de 6 luni. Iar sunetul prabusirii va fi unul care ne va asurzi pe toti, caci multe tari vor intra la acel moment in acelasi vartej cu Italia. ", a declarat Bruce Krasting, fost manager al unui fond de investitii.