"Pe un un singur punct nu ne-am inteles: Codul Fiscal. O sa fie intalnirea de la Ecofin din 14 iulie, reuniunea ministrilor de Finante, iar Fondul Monetar International desigur nu o sa vina (in iulie - n.r.) pentru ca deja are concluziile din partea Comisiei Europene. (...) Pentru Ecofin se va pregati un raport al acestei misiuni tehnice de la Bucuresti si saptamana viitoare vom sti continutul lui inainte de intalnirea ministrilor de Finante si vom formula un punct de vedere", a precizat Eugen Teodorovici. 

Acesta a precizat ca ingrijorarea Comisiei Europene se refera la impactul bugetar pe care Codul Fiscal il va avea, incepand cu anul viitor.

"Este o abordare normala din partea Comisiei Europene. In schimb au apreciat foarte mult ceea ce Romania a facut in ultimii ani, ca si masuri de dezvoltare economica, dar acest impact al Codului Fiscal este principalul subiect de discutie intre noi si Comisia Europeana. (...) Ideal ar fi fost sa fie un acord de ambele parti pentru acest proiect atat de important pentru economia Romaniei. (...) Important este ca oricare ar fi situatia, Romania s-a angajat foarte clar ca isi mentine acele angajamente asumate in special in zona de de reforme structurale", a subliniat ministrul Finantelor. 

Potrivit sursei citate, tinta de deficit bugetar asumata va fi depasita temporar, nivelul estimat fiind de 2,9% din PIB pentru 2016. Teodorovici sustine, insa, ca este posibil ca la fundamentarea bugetului pe 2016 sa fie posibila o scadere de la 2,9% la 2,5% din PIB a deficitului. 

Ministrul Finantelor a subliniat faptul ca sunt multe state membre cu deficit excesiv, mult peste 3%, iar Romania este in situatia in care trebuie sa ia astfel de masuri pentru a-si consolida si mai mult starea economiei.