"Este in mod evident un efort foarte important si toate optiunile si alegerile dificile trebuie realizate cu foarte multa grija. Am spus intotdeauna ca cel mai bun moment ar fi la discutia bugetului pe 2015, dar daca va aparea mai devreme o reevaluare cu implicarea tuturor partilor vizate, si daca poate fi realizata mai devreme o politica neutra din punct de vedere al impactului asupra deficitului, suntem deschisi la discutii, chiar si din aceasta vara", a afirmat seful misiunii de evaluare, Andrea Schaechter.

Oficialul FMI a spus ca pentru a putea atinge acest obiectiv Guvernul ar trebui sa se uite mai intai la masuri de compensare si una dintre zone este largirea bazei si reevaluarea exceptiilor acordate actualilor contributori. 

"Reducerea contributiilor sociale este cu siguranta una dintre directiile in care se poate merge, dar cred ca este foarte clar, de asemenea, ca, daca vorbim despre o reducere a ratei CAS, spre exemplu cu 5 puncte procentuale, va costa foarte mult, ar reduce substantial veniturile colectate (...) Trebuie sa sa se evalueze daca cei cu venituri mai mari contribuie suficient la sistemul CAS", a mai spus Schaechter. 

In urma cu o saptamana, premierul Victor Ponta a declarat ca pierderea la buget rezultata din scaderea CAS cu 5 puncte din iulie, de 2,6 miliarde lei pe un semestru, nu poate fi acoperita decat prin reduceri de cheltuieli, cresteri de taxe si majorarea deficitului, adaugand insa ca deficitul nu poate urca si nu vrea sa taie cheltuieli. 

PNL a anuntat marti ca va initia demersurile pentru depunerea motiunii de cenzura impotriva Guvernului Ponta III daca pana la data de 1 mai Executivul nu va introduce masurile de reducere a CAS cu cinci puncte procentuale si de eliminare a impozitului pe profitul reinvestit, cu aplicare de la 1 iulie. 

Sefa misiunii FMI a insistat insa ca o reducere a contributiilor ar trebui luata in calcul abia la constructia bugetului pe 2015, intrucat veniturile colectate au impact direct asupra bugetului de pensii si cheltuielilor din Sanatate. 

"Trebuie avut in vedere ca masura ar avea un impact foarte important asupra sistemului de pensii. Nu vrem sa punem in pericol pensiile din viitor sau platile din sistemul de sanatate. Este o reforma foarte serioasa, care trebuie facuta cu grija, iar bugetul pe 2015 este cel mai potrivit moment pentru aceasta discutie", a spus oficialul FMI. 

Schaechter a adaugat ca este de acord cu obiectivul Guvernului de a reduce CAS si cu obiectivul din spatele acestei masuri, adica reducerea poverii fiscale asupra muncii, care este mare, "mai ales pentru cei cu venituri mici".