"In pofida unei reduceri semnificative a economiei, autoritatile romane au facut pasi importanti inspre restaurarea stabilitatii macroeconomice si atingerea unei ajustari ordonate a dezechilibrelor de dinaintea crizei", a declarat intr-un comunicat John Lipsky, first deputy managing director in cadrul FMI.

El a afirmat ca autoritatile si-au asumat masuri ambitioase pentru a contracara slabirea pozitiei fiscale si pentru a pregati terenul pentru o imbunatatire sustenabila a finantelor puiblice. De asemenea, Lipsky crede ca echilibrarea fiscala prin taierile de cheltuieli si cresterile de taxe vor ajuta la atenuarea impactului social.

Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI sa reduca cheltuielile publice, prin taierea cu 25% a salariilor bugetarilor, si sa majoreze veniturile prin majorarea TVA de la 19% la 24%, pentru a se incadra intr-un deficit de 6,8% din PIB.

Lipsky a mentionat ca autoritatile de la Bucuresti s-au angajat sa faca aceste ajustari sustenabile pe termen mediu prin aplicarea de reforme structurale.

"Vor sa completeze legea responsabilitatii fiscale recent aprobata cu reforme a sistemului public de pensii si salarii, reducerile de personal din sectorul bugetar, reforme in domeniul sanatatii si finantelor publice locale, precum si eforturile de a creste colectarea", a adaugat Lipsky.

Totodata, el a precizat ca politicile financiare si monetare ale autoritatilor sunt prudente si proactive si ajuta la prezervarea stabilitatii financiare in contextul crizei financiare globale.

"Desi mai este loc de relaxare a politicii monetare, autoritatile sunt precaute, in special ca urmare a incertitudinilor legate de impactul cresterii TVA asupra preturilor", mentioneaza Lipsky.

El crede ca autoritatile romane vor continua abordarea proactiva in ceea ce priveste supravegherea si reglementarile sistemului bancar si vor ramane vigilente fata de situatia regionala care nu s-a stabilizat inca, dar si fata de incertitudinile legate de calitatea portofoliului de imprumuturi.

Board-ul FMI a aprobat, vineri, a patra revizuire a acordului stand-by cu Romania, astfel ca va elibera cea de-a cincea transa din imprumut, in valoare de 913 milioane de euro, banii urmand sa intre cel mai probabil luni in contul Bancii Nationale a Romaniei.

De asemenea, Fondul a aprobat derogarea ceruta de Romania privind tinta de arierate.i

Romania a incheiat in primavara anului trecut un acord de finantare externa cu UE, FMI si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Valoarea totala a finantarilor virate Romaniei de catre FMI, in cadrul imprumutului stand-by in suma de circa 13 miliarde de euro, este de peste 9,2 miliarde de euro, dintre care pentru acoperirea deficitului bugetar s-au utilizat circa 2,2 miliarde de euro, iar diferenta a intrat in rezervele BNR.

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat marti ca nu s-au facut progrese in primul semestru privind reducerea nivelului arieratelor statului catre firme, astfel ca Romania ar putea cere o noua derogare de la tinta stabilita cu FMI la acest indicator.

De la inceputul acordului, Guvernul a cerut derogare pentru tinta de arierate la fiecare evaluare, nereusind sa se incadreze in valorile trimestriale asumate.

O misiune a FMI va sosi in Romana dupa data de 20 iulie pentru a evalua performantele economice ale autoritatilor romane pe primul semestru, dar si pentru a analiza noile prognoze pentru acest an si anii viitori. Printre indicatorii care vor fi analizati se regaseste si tinta privind reducerea arieratele statului catre companii.