FMI subliniaza nevoia de imbunatatire a transparentei fiscale, in conditiile in care exista inca erori in estimarea PIB-ului, in medie de 4% din PIB, evaluarea si supravegherea investitiilor publice sunt slabe, iar bugetele anuale nu sunt aprobate cu promptitudine.

Fondul arata ca Romania indeplineste un nivel bun sau avansat la 15 dintre cele 36 de capitole luate in calcul, iar la alte 15 indeplineste criteriile "de baza".

Romania nu acopera in totalitate criteriile pentru cinci capitole, care vizeaza managementul riscurilor, in timp ce capitolul parteneriate public-private nu a fost evaluat, in lipsa acestor parteneriate la momentul efectuarii analizei FMI. 

Fondul ia in considerare trei categorii, si anume rapotarea fiscala, estimarile fiscale si bugetare si riscurile fiscale. 

In ceea ce o priveste pe prima, FMI evalueaza ca "bune" sau "avansate" acoperirea la nivelul institutiilor publice si calitatea statisticilor fiscale.  Fondul arata insa ca raportarile fiscale nu acopera marile companii de stat, care reprezinta aproximativ 10% din PIB-ul Romaniei. 

De asemenea, FMI noteaza ca, desi guvernul raporteaza un volum mare de date privind operatiunile si activele sale, aceste informatii nu sunt consolidate intr-un set de rapoarte financiare care sa respecte standardele internationale. 

FMI considera ca prognozele macroeconomice, cadrul pentru bugetele pe termen mediu, legislatia din domeniul fiscal, precum si activitatea Consiliului fiscal sunt "bune" sau "avansate". 

In ceea ce priveste riscurile, FMI apreciaza ca administrarea celor fiscale este "avansata" in identificarea si raportarea riscurilor asociate cu autoritatile locale. In schimb, raportarea legata de riscuri precum expunerea sectorului financiar sau potentialul impact fiscal al schimbarilor din mediul macroeconomic este limitata. 

FMI recomanda guvernului Romaniei sa includa in rapoartele fiscale intregul sector public, sa imbunatateasca nivelul celor fiscale si financiare, sa detalieze estimarile macroeconomice in documentele importante, sa creasca transparenta documentarii care vozeaza bugetul de stat si sa extinda analiza riscurilor fiscale. 

Totodata, Fondul arata ca Romania a adoptat mai multe reforme din 2010 pana in prezent prin care a imbunatatit acoperirea, caliatea si frecventa statisticilor guvernamentale care vizeaza sectorul fiscal.  Evaluarea transparentei fiscale a fost efectuata de FMI la cererea Guvernului Romaniei de catre o echipa a Fondului in februarie anul trecut.