Oficialul FMI a tinut sa precizeze ca sistemul sanitar din Romania este unul bolnav.

"Prima provocare se regaseste in sistemul sanitar. Din pacate, sistemul este destul de bolnav. Cererile din sistem sunt mai mari decat resursele alocate, ceea se slabeste sanatatea financiara a sistemului. Aceste resurse putine sunt ineficient cheltuite privandu-i pe cei mai nevoiasi. Este nevoie de o reforma comprehensiva in sistemul de sanatate. In urmatoarele luni, Guvernul va face o reforma, atat pe partea de venituri, cat si pe cheltuieli", a declarat Jeffrey Franks.

O alta provocare o reprezinta in continuare eliminarea arieratelor.

"Autoritatile au eliminat aproape total arieratele bugetului de sat si locale si au realizat o inventariere. Acest exercitiu a aratat ca numai la intreprinderile de stat nivelul arieratelor insumeaza peste 20 miliarde lei. Aceste facturi neplatite reprezinta o frana majora in calea cresterii", a adaugat Franks.

Al treilea domeniu de interes este, in opinia FMI, majorarea cheluielilor cu investitiile publice, ramanand in acelasi timp in limita anvelopei bugetare.

"Obiectivul trebuie sa fie impulsioarea absorbtiei fondurilor UE. Absorbtia macar a unei parti ar reprezenta un stimul extraordinar pentru activitatea economica", a afirmat oficialul FMI.

Cea de-a patra, si probabil cea mai dificila problema de rezolvat, este implementarea de reforme profunde la intreprinderile de stat.

"S-au facut progrese pentru multe intreprinderi de stat. In multe cazuri, Guvernul a decis sa mearga cu privatizarea totala sau partiala. Eu as incuraja Guvernul sa fie mai ambitios in acest domeniu", a continuat Franks.

Numirea directorilor executivi independenti la societatile de stat se va derula in lunile care urmeaza. Noii directori isi vor ocupa posturile anul viitor.

"Trebuie sa ne asiguram urgent ca toate contractele din companiile de stat din domeniul electricitatii si gazelor sunt transparente", a conchis Franks.

Guvernul considera ca exista spatiu fiscal pentru cresterea salariilor din sectorul public, dar o majorare ar trebui operata numai dupa o noua reducere a numarului angajatiilor bugetari, considera Jeffrey Franks.

"Guvernul va lua o decizie referitor la cat de mare va fi cresterea (salariilor bugetarilor -n.r.) sau momentul in care va fi adoptata. Nu ar fi intelept nici din partea mea, nici din partea lor, sa spunem in acest moment care va fi decizia. Din punctul lor de vedere (al Guvernului - n.r.) exista spatiu pentru crepterea salariilor, dar trebuie sa asteptam pana la acel moment pentru a fi siguri. Cresterea salariilor poate avea loc doar daca exista un numar satisfacator de angajati in sistemul bugetar. Exista inca o supra-angajare in sectorul public", a spus Franks.

Atât în precedentul acord cu FMI, cât şi în actuala înţelegere cheltuielile cu personalul sunt limitate în sume absolute, iar orice majorare salarială este posibilă doar în acest spaţiu.

În acordul încheiat în luna mai, Guvernul se angajase la reducerea personalului bugetar în limita a 1,29 milioane de salariaţi.

Seful misiunii de evaluare a mai declarat astazi ca Romania va avea o crestere economica de 1,5 % in 2011. "In 2012, cresterea PIB va continua trendul ascendent, ajungand la 3,5% - 4%. Exista riscuri semnificative ca aceasta sa fie mai redusa datorita mediului international si dificultatilor legate de absorbtia fondurilor europene. Va fi importanta mentinerea unor politici prudente", a anuntat oficialul Fondului Monetar International.

Oficialul FMI a anuntat ca absorbtia banilor UE este una dezamagitoare: "Un alt criteriu de interes este majorarea cheltuielilor pentru investitii publice, in special prin atragerea fondurilor europene. Se pare ca exista o mica ameliorare in procesul de realizare a proiectelor, dar absorbtia proiectelor continua sa fie foarte dificila".

Rata inflatiei a scazut in ultima perioada si va continua tendinta, dar este posibil sa inchida acest an peste intervalul tintit de Banca Nationala a Romaniei, de 5%, a mai spus Jeffrey Franks.

Citeste si:

Cel mai de succes export al Indiei: geniile care revolutioneaza lumea GALERIE FOTO