Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu a confirmat, in urma cu cateva zile, ca o decizie referitoare la urmatoarea transa din imprumut va fi luata vineri, 2 iulie.

Fondul a amanat reuniunea board-ului institutiei in care va fi analizat acordul stand-by cu Romania, programata initial pentru luni, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale unele dintre masurile de austeritate propuse de Guvern.

Ulterior, Guvernul a decis majorarea TVA de la 19% la 24%, pentru reducerea deficitului bugetar.

O misiune a Fondului Monetar International (FMI) se va afla la Bucuresti in perioada 20 - 23 iulie, iar rectificarea bugetara va fi efectuata dupa discutiile cu expertii institutiei financiare internationale, a mai anuntat Vladescu.

Misiunea FMI urmeaza sa evalueze criteriile indeplinite de autoritatile romane in primul semestru al anului.

Romania a incheiat in primavara anului trecut un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Valoarea totala a finantarilor virate Romaniei de catre FMI, in cadrul imprumutului stand-by in suma de circa 13 miliarde de euro, este de peste 9,2 miliarde de euro, dintre care pentru acoperirea deficitului bugetar s-au utilizat circa 2,2 miliarde de euro, iar restul a intrat in rezervele BNR.