"Avand in vedere dificultatile pe care le intampina anumite categorii de beneficiari in contractarea imprumuturilor pentru asigurarea acestei contributii proprii, Ministerul Finantelor Publice propune implementarea unui mecanism de garantare dedicat acelor beneficiari de fonduri structurale care nu reusesc sa asigure din surse proprii fondurile necesare in acest scop", se arata in nota de fundamentare a unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Finantelor.

Prin acest mecanism, fondul de garantare mandatat de Ministerul Finantelor Publice, respectiv Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM), va emite garantii in numele si in contul statului in favoarea institutiilor de credit care, in urma unei proceduri de selectie, vor putea acorda imprumuturi pentru categoriile de beneficiari eligibili.

De la mijlocul anului trecut, FNGCIMM acorda garantii in numele si contul statului pentru programul "Prima Casa", prin care statul garanteaza creditele imobiliare contractate de persoanele fizice. Pentru 2009 a fost stabilit un plafon total de garantare de un miliard euro, dar a fost utilizata mai putin de jumatate din suma. Programul "Prima Casa" va fi modificat de la 15 februarie.

Un beneficiar va putea accesa acest mecanism de maxim doua ori, iar platile in contul garantiilor executate vor fi efectuate de catre Ministerul Finantelor Publice - MFP din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finantelor Publice.

Potrivit MFP, un proiect este finantat din fonduri structurale (de obicei, in procent de maxim 85% din valoarea eligibila a proiectului), din fonduri aferente cofinantarii de la bugetul de stat (maxim 13%) si din contributia proprie a beneficiarului (min 2% din valoarea eligibila, la care se adauga cheltuielile neeligibile).
In aceste conditii, valoarea contributiei proprii care trebuie asigurata de un beneficiar unitate administrativ-teritoriala se poate cifra intre 2-10% din valoarea proiectului.