"O sa-l citez pe Elvis Presley: acum ori niciodata. Trebuie sa recuperati. Nu e prea tarziu. Nu vreau sa zic ca mai aveti cinci minute pana in ceasul al doisprezecelea, ci cinci secunde. Deci cu adevarat trebuie sa incercati totul", spune Johannes Hahn, comisar european pentru Politica Regionala.

Cu cateva cuvinte, oficialul european ne-a pus un diagnostic dur: 3 miliarde de euro folosite, din cele 20 aflate la dispozitia noastra. Doar noua mii de proiecte aprobate, din cele peste 30 de mii depuse. Cifrele rusinoase arata o realitate cunoscuta de toata lumea: suntem in coada clasamentului cand vine vorba de banii pe care Europa ni-i da gratis, iar noi nu prea stim ce sa facem cu ei.

Cu sabia deasupra capului, guvernantii nostri incearca sa dreaga busuiocul pe ultima suta de metri. Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, spune ca cea mai urgenta masura este legata de modificarea legislatiei privind achizitiile publice.

Tocmai la acest capitol ne-a urecheat comisarul european. Pana pe 10 octombrie trebuie sa dovedim ca nu am cheltuit ilegal fondurile europene - putine ce-i drept - pe care am reusit sa le luam. Altfel, Comisia va bloca aproape un miliard de euro pe care i-am fi putut folosi pentru reabilitarea drumurilor de la tara.

Dupa intalnirea cu presedintele, apoi cu premierul, Hahn ne-a trasat si sarcini urgente: experti internationali care sa ne invete sa scriem proiecte, precum si o lista scurta de proiecte prioritare.

Daca nu vom reusi, fiecare dintre noi va avea de suferit. Europa ne va pune la dispozitie mai putini bani pentru perioada 2014 - 2020, pentru ca am fost incapabili sa obtinem si sa cheltuim 20 de miliarde de euro.