Fostul sef al ANAF Sorin Blejnar s-a prezentat, marti, la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), fiind citat pentru a fi audiat in dosarul in care sunt cercetati fostul sau sef de cabinet Codrut Marta si fostul sef al Vamilor Viorel Comanita, pentru o evaziune fiscala de peste 15 milioane de euro, scrie Mediafax.

Fostul sef al ANAF Sorin Blejnar a declarat, marti, la iesirea de la DNA, ca a dat o declaratie in care a prezentat tot ce cunostea despre situatia in cauza, adica nimic.

"Am dat o declaratie in care am prezentat tot ceea ce cunosteam despre situatia in cauza, adica nimic", a spus Sorin Blejnar, la plecarea de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), unde a stat aproximativ o ora si jumatate.

Procurorii anticoruptie i-au adus lui Sorin Blejnar la cunostinta invinuirile, respectiv de complicitate la evaziune fiscala si sprijinire a unui grup infractional organizat.

Procurorii DNA au emis, totodata, o ordonanta pe numele fostului sef al ANAF Sorin Blejnar prin care au stabilit ca acesta sa nu parareasca tara pe o perioada de 30 de zile. Decizia procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie poate fi contestata de Sorin Blejnar la Curtea de Apel Bucuresti.

Blejnar declara, in 11 iulie, ca a primit din partea Directiei Nationale Anticoruptie o citatie si ca se va prezenta la sediul DNA la data si ora care i-au fost transmise.

Fostul sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Constanta Dan Secareanu si alte sapte persoane din dosarul evaziunii fiscale de peste 15 milioane de euro au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, in timp ce fostul sef al Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV) Viorel Comanita si alte doua persoane au primit interdictie de a parasi tara.

Totodata, instanta a emis mandate de arestare in lipsa pentru fostul sef de cabinet al lui Blejnar, Codrut Marta, Radu si Dana Nemes, Ovidiu Ioan Moldovan si Mihai Gulea, in timp ce Stefan Puscasu a primit interdictie de a parasi tara. Cei sase sunt urmariti penal in acest dosar si, pentru ca nu au fost gasiti, procurorii anticoruptie au cerut arestarea lor in lipsa.

Potrivit Ordonantei de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori, in perioada mai 2011 - iulie 2012, George Guliu, Dumitru Chirvasitu, Andrei Florin Juganaru, Radu Nemes si Dana Nemes au constituit si coordonat o grupare infractionala organizata prin initierea unui amplu mecanism evazionist ce vizeaza sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorina care au fost comercializate pe piata interna sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

In aceasta modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentand accize si TVA neachitate.

Concret, motorina era achizitionata in regim suspensiv de la plata accizelor (deci fara a se achita aceste taxe) in scopul declarativ de a fi transformata in pacura. In realitate, motorina era de fapt revanduta ca atare prin statiile de distributie de carburanti.

Fostul sef al SIPI Constanta si alte 7 persoane, arestate in dosarul de evaziune in care este implicat si fostul sef ANAF, Sorin Blejnar. Cum functiona reteaua