Cluburile din prima liga engleza au totalizat datorii de aproape 4 miliarde de euro, de patru ori mai mult decat urmatoarea liga indatorata, cea din Spania.

Si asta, in contextul in care primele 18 cluburi englezesti au venituri de 122 milioane de euro din drepturi de televizare si alte drepturi comerciale, cele mai mari din Europa. Pe locul doi la venituri se situeaza Bundesliga, cu 79 milioane de euro.

Primele 18 echipe de fotbal din Anglia au datorii mai mari decat celelalte 714 cluburi din primele divizii din Europa la un loc, mai precis 56% din totalul datoriilor acumulate de cele mai mari cluburi de pe batranul continent.

“ Sunt semene clare de ingrijorare”, comenteaza presedintele UEFA, Michel Platini raportul financiar, care sustine totodata instituirea unui regulament financiar care sa impuna pana in 2013 break even-ul( atunci cand veniturile sunt egale cu cheltuielile), “ pentru sanatatea cluburilor de fotbal din Europa”.

Oficialii Premiere League au acceptat aceasta provocare si explica situatia actuala afirmand ca este de asteptat ca cei care au cele mai mari venituri din Europa sa aiba si cele mai mari datorii, deoarece se pot imprumuta mai mult. Imprumuturile au fost facute in principal pentru achizitia de jucatori.

UEFA atrage atentia, in acest context, asupra problemelor de la Manchester United si FC Liverpool, care au in total datorii ce depasesc un miliard de lire sterline.

Raportul financiar a analizat conturile a 783 de cluburi de fotbal in perioada 2007 si 2008.