Dintre suspecti, generalul Valeriu Gaiciuk este chiar o persoana publica. Se lauda ca a stat adesea in preajma fostilor presedinti Victor Iuscenko si Vladimir Voronin. Mai mult, este cavaler al ordinului de Malta. Generalul in rezerva si complicii sai au fost retinuti de procurorii DIICOT dupa o operatiune de filaj care a durat cateva luni.

Joi, generalul s-a cazat la un hotel din Iasi, iar ceilalti doi intr-un apartament. Ieri se pregateau sa dea marea lovitura si au intrat intr-o banca. Initial, au cerut 400.000 de euro din contul unei firme inregistrata chiar in Iasi si care le apartine. Sub pretextul ca nu are pentru moment aceasta suma in numerar, functionarul i-a amanat cateva ore si a anuntat autoritatile. Cand au revenit, clientii au cerut un milion de dolari. In momentul in care semnau documentele au fost incatusati, iar astazi au fost prezentati judecatorilor.

Generalul Valeriu Gaiciuk este considerat de autoritati unul dintre capii retelei. In Ucraina, este o persoana publica cu relatii sus puse. Are un doctorat la o universitate din Florida, dar in acelasi timp multi il vad ca pe un personaj misterios care se invarte in cercuri politice influente.

Face si tapaj cu asta. Pe contul sau de socializare apare alaturi de sefi de stat precum Victor Iuscenko si Vladimir Voronin, dar si de cunoscuti oameni de afaceri sau inalti prelati. In prezent locuieste la Bruxelles, unde este directorul unei televiziuni.

Gaiciuk si complicii sai, israelianul Konstantin Ossipov de 42 de ani, si moldoveanul Vitalie Matei, de 37 de ani, au ajuns la Iasi in urma cu doua zile. Cei trei spargeau conturile de internet banking ale unor persoane din Italia si Statele Unite. Apoi se logau in numele acestora si le transferau banii in conturile lor sau ale unor firme fantoma. Cert este ca ii mutau des ca sa li se piarda urma.

Anchetatorii incearca sa ii prinda pe toti membrii retelei si vor sa afle daca infractorii aveau complici in banci.

Cei trei asteapta sa vada daca vor primi mandat de arestare pentru 29 de zile De altfel, fostul general este un client mai vechi al autoritatilor romane. In trecut, a fost arestat tot in Romania pentru infractiuni similare.

In ultimele luni grupul din care faceau parte cei trei a atacat conturile a doua persoane din Italia si Statele Unite, iar banii pe care voiau sa-i scoata erau tocmai ai acestora. Procurorii spun ca generalul era folosit doar la ghiseu, altii erau hackerii. Suspectii risca 20 de ani de inchisoare.