Toate aceste evenimente au realimentat ingrijorarea privind stabilitatea industriei de brokeraj, la mai putin de un an de la scandalul pabusirii MF Global.

Dupa falimentul MF Global a fost descoperita lipsa unor fonduri de circa 1,2 miliarde de dolari din conturile consumatorilor. 

PFGBest si-a anuntat clientii ca fondurile din conturile deschise la firma au fost blocate si ca vor putea doar sa-si lichideze pozitiile deschise, fara a retrage bani sau initia noi tranzactii. 

Asociatia Nationala pentru Contracte Futures din SUA, un grup al industriei de profil, cu atributii de reglementare, a anuntat ca a decis de urgenta oprirea operatiunilor PFGBest, dupa ce a descoperit ca intr-un cont bancar despre care compania afirma ca ar contine 225 milioane de dolari se aflau doar 5 milioane de dolari. 

Anuntul a venit la numai cateva ore dupa ce fondatorul si presedintele PFGBest, Russell Wasendorf Sr., a fost gasit in masina sa, in apropierea sediului firmei, dupa ce aparent a incercat sa se sinucida.

PFGBest, care intermediaza tranzactii de 20 de ani, a transmis clientilor ca se afla in proces de lichidare, "in contextul investigarii unor nereguli privind conturile firmei".

In conturile clientilor PFGBest ar trebui sa se afle 400 de milioane de dolari, mai putin de o zecime din fondurile MF Global in momentul intrarii firmei de brokeraj in faliment. 

Unul din brokerii PFGBest a declarat ca fiul lui Wasendorf Sr., Russ Wasendorf Jr., a informat angajatii despre evenimente, afirmand ca a fost gasit un bilet care anunta sinuciderea, cu aluzii la unele probleme financiare in cadrul firmei.

Tanarul Wasendorf "parea ca se afla pe alta lume", a spus brokerul. 

Biroul local al serifului a afirmat ca nu are informatii asupra tentativei de sinucidere, iar spitalul local a transmis ca nu este internat un pacient sub numele Russell Wasendorf. 

Russell Wasendorf Sr. si-a inceput cariera ca un trader de materii prime din subsolul casei sale in 1972, oferind seminarii si programe pentru alti traderi. In 1990, Wasendorf a lansat Peregrine Financial Group, care va deveni ulterior PFGBest. Afacerea s-a extins la sfarsitul anilor '80, dupa investitii inspirate in contextul prabusirii pietei de capital din "Lunea Neagra" in 1972, potrivit site-ului firmei. 

PFGBest s-a extins puternic in ultimul deceniu, prin deschiderea de birouri in Canada si Shanghai, precum si prin achizitia rivalului Alaron in 2009.

Sursa: Mediafax