Intr-o scrisoare publicata in editia electronica de joi a prestigioase publicatii, profesorul de politica de la Universitatea britanica Bradford face aceste aprecieri pe marginea analizei "Romania, o incurcatura balcanica" a lui Neil Bucley, publicata de ziar pe 13 august care, in opinia sa, "atrage pe bune atentia asupra crizelor personale cu care s-au confruntat vara aceasta doi dintre «oamenii mari»" din Romania, fostul premier Adrian Nastase si Victor Ponta. 

"Eu cred ca felul in care au reactionat (Nasatse si Ponta) arata de ce aceasta criza nu se poate calma rapid", subliniaza Gallagher. 

El apreciaza ca incercarea "de mantuiala" a lui Nastase de a se sinucide, in urma condamnarii la inchisoare pentru coruptie, arata ca acesta "a considerat rusinea suferita prea greu de suportat", pe cand premierul Ponta, imediat dupa ce revista "Nature" publica acuzatiile de plagiat, "insista sa participe la un summit european la Bruxelles, desi poate ca era constient de costurile reputatiei sale in ochii Germaniei, unde un presedinte si un ministru al Apararii au cazut in urma unor acuzatii fara indoiala mai putin serioase". 

"Ponta cel rece ca gheata pare sa se desfete cu orice ii impulsioneaza profilul", continua profesorul britanic, reprosandu-i prezenta in doua randuri la Jocurile Olimpice (JO) de la Londra, in contextul in care "tara sa sufera financiar din cauza crizei politice" care, in opinia sa, a fost alimentata de Guvernul sau. 

"Ponta este acum un «cavaler alb» al celor din asa-numita stanga din Romania, motivati sa acumuleze putere si sa faca bani", continua Gallagher, citand opinia unui analist citat de Buckley in articolul sau. 

Lideri socialisti europeni ca presedintele francez François Hollande, liderul opozitiei britanice Ed Miliband si reprezentantul socialistilor europeni Sigmar Gabriel "se vor amesteca printre acesti campioni ai acumularii primitive" la conferinta socialistilor eurpeni organizata in septembrie la Bucuresti, adauga Gallagher. 

"Va fi interesant de vazut daca vreunul dintre ei se va scuza pentru neparticipare", conchide Tom Gallagher in scrisoarea sa, intitulata "Ponta cel rece ca gheata ii va supune pe socialistii europeni unui test".