Nervozitatea privind Grecia, socul demisiei germanului Jurgen Stark din consiliul executiv al Bancii Centrale Europene si temerile privind perspectivele economice si finantarea au afectat puternic, vineri, bursele din Europa Centrala si de Est, potrivit blogului FT.

Ingrijorarea tot mai mare privind incetinirea economiei in Europa de Vest, cea mai mare piata de export a statelor din regiune, a amplificat efectul. Cu exceptia Poloniei, tarile UE din Europa Centrala si de Est sunt prea mici pentru a avea un consum intern semnificativ si depind de cererea din Vest.

In acest context, posibilitatile pentru masuri fiscale locale de sprijinire a economiei sunt foarte limitate, noteaza publicatia. "Ungaria este deja impovarata de datorii si de nevoia unei consolidari fiscale. Situatia Romaniei este atat de fragila ca a incheiat recent (in mod prudent) un nou acord cu Fondul Monetar International. Alte tari dispun, de asemenea, de un arsenal limitat. Polonia, unde statul a accelerat imprumuturile in 2009, are un spatiu redus de manevra, intrucat indatorarea se apropie de nivelul maxim permis prin lege", se arata in articolul postat pe blogul FT.

In luna martie, Romania a decis sa prelungeasca intelegerea cu Fondul Monetar International, printr-un acord de tip preventiv in valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI. Atunci, Fondul a pus la dispozitia Romaniei o prima transa in valoare de 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioane euro).

Noul acord cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.

Citeste si

Atacul asupra World Trade Center, in cifre. Factura totala echivaleaza cu o cincime din datoria publica a SUA

Secretarul de stat Joerg Asmussen, propus pentru a-l inlocui pe Stark la BCE. Va reusi sa salveze euro?