Alex are 21 de ani. Fumeaza 20 de tigari pe zi. "Un pachet, peste pachet. Daca sunt la scoala fumez in fiecare pauza, daca sunt intr-o cafenea, fumez o tigara la 10 minute sau la 5 minute", spune acesta.

Asa ca in ultimii ani plamanii lui au acumulat cam o jumatate de kilogram de gudron. Si au imbatranit, spune pe loc aparatul, cu 10 ani.

La Institutul de Pneumologie din Bucuresti sunt conservate in formol dovezi ca fumatul ucide. Din pacate, psihologii spun ca asemenea imagini de groaza au un impact destul de scazut printre fumatorii cu experienta.

Dar cum e sa te gandesti ca asa vor arata si plamanii copilului tau, peste 30-40 de ani. Care se apuca acum si pentru ca asta vede in familie.

In Romania, 65% dintre adolescentii sub 16 ani fumeaza si trei sferturi dintre ei cred ca nu vor avea de suferit decat daca fumeaza de la 2 pachete pe zi in sus.

Preventia ramane asadar singura sansa.

Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca jumatate din copiii lumii, adica 700 de milioane, fumeaza pasiv si in casa, nu doar in anturaj.

"Copilul creste mai incet ca lungime si ia in greutate mai greu. Si performantele sale scolare sunt influentate de fumatul pasiv", declara prof. dr. Florin Mihaltan, medic specialist pneumolog.

Si, dintre cei care au parinti fumatori, o treime vor pune tigara in gura inainte de majorat.