Galati, Alba, Bistrita-Nasaud si Ialomita sunt judetele cu cele mai mari restante in total credite, de peste 12%, in timp ce la polul opus se situeaza Gorj, Valcea, Dambovita si Teleorman, arata datele BNR, citate de Mediafax.

In judetele Suceava, Neamt, Arad, Botosani, Hunedoara si Brasov restantele reprezinta intre 10,02% si 10,97% din totalul creditelor acordate.

Restante de un miliard de euro in Bucuresti

Totusi, valoarea creditelor restante depasea pragul de un miliard de lei numai in Bucuresti, unde au fost acordate si cele mai mari imprumuturi. Astfel, restantele in capitala insumau la finele anului trecut 5,6 miliarde de lei, reprezentand 6,77% din creditele totale de 83,26 miliarde de lei.

Ponderea restantelor in total imprumuturi se plasa la sfarsitul anului trecut la 4,4% in Gorj sau 5,2% in Valcea.

Scad datoriile in lei

In functie de moneda in care au fost contractate creditele, ponderea restantelor fluctueaza in cazul imprumuturilor in lei intre 4,9% in Gorj si 18% in Bistrita-Nasaud. Restantele reprezinta peste 10% din suma imprumuturilor in lei in 18 judete.

Pe de alta parte, ponderea creditelor restante in total imprumuturi contractate in valuta scade chiar pana la 1,7% in Teleorman si depaseste pragul de 10% doar in Alba (12%), Galati (10%) si Ialomita (17%).

Valoarea creditelor cu restante de cel putin o zi a crescut anul trecut de aproape doua ori, la 16,16 miliarde lei.

Ponderea creditelor restante in total imprumuturi a crescut de la 4% in decembrie 2009 la 7,6% la sfarsitul anului trecut.