Legea restructurarii bancilor ar putea intra in vigoare in ianuarie, dupa ce va fi dezbatuta de Parlament in toamna. Proiectul plaseaza costurile pentru gestionarea eventualelor crize bancare in sarcina creditorilor. Berlinul a infiintat in 2008 un fond de bailout alimentat cu 480 de miliarde de euro de la buget, destinat sustinerii sectorului financiar, informeaza Mediafax.

Proiectul de lege estimeaza ca bancile vor contribui cu 1,3 miliarde de euro pe an la noul fond si asigura mijloacele legale necesare evitarii unor efecte in lant in cazul in care o banca importanta din punct de vedere sistemic intra in insolventa. Bancile vor calcula contributiile la noul fond in functie de active si riscuri.

Totodata, proiectul confera guvernului puterea de a concedia directorii in incercarea de a salva o banca in dificultate si de a prelua controlul activelor acesteia.

Grupul bancar german BDB, din care face parte Deutsche Bank, aproba aceasta lege, deoarece acopera lipsurile din legislatia privind insolventa pentru cei mai mari creditori ai statului, a declarat Thomas Schlueter, purtator de cuvant al BDB.

Decizia executivului intervine dupa ce Marea Britanie si Franta s-au angajat, in iunie, sa introduca propriile taxe suplimentare asupra veniturilor bancilor. Cele doua state, alaturi de Germania, vor sa prezinte un plan coordonat referitor la aplicarea taxei bancare in noiembrie, la summitul Eurogroup organizat la Seoul.

Germania, Franta si Marea Britanie nu au reusit sa convinga alte state sa sustina introducerea unei taxe bancare la nivel global cu ocazia intalnirii G20 din Toronto, din iunie, intalnind opozitia unor tari precum Canada si Brazilia, unde bancile au fost mai putin afectate de criza financiara.