"Marjele nu sunt transparente si nu vor putea fi vreodata, pentru ca ele reflecta marja de profit si risc. Fiecare client are riscul sau, fiecare produs are riscul sau, si in laboratoarele noastre se determina aceasta marja care poate fi sau nu acceptata de client, in sensul ca acesta accepta sau nu sa ia un credit. Nimeni nu va da fortat un credit cuiva", a spus Ghetea, la conferinta Romanian Financial Forum organizata de MEDIAFAX impreuna cu Banca Nationala a Romaniei.

El a precizat ca bancile sunt de acord ca pe parcursul derularii unui credit, adica intr-o perioada care poate varia de la o luna la 30 de ani, comisioanele trebuie sa fie stabile.

"Cand vorbim de dobanzi si marje, acestea trebuie sa urmeze cursul pietei. ANPC a stabilit ca si marjele trebuie sa fie fixe, dar noi am aratat ca nu este corect acest lucru pentru ca, pe parcursul unui credit care are un termen de 30 de ani, poate ca, la un moment dat, banca vrea sa reduca marja, dar daca stie ca i se va interzice sa o creasca cand lucrurile vor lua o alta turnura, atunci banca nu o va face niciodata", a spus Ghetea.

Presedintele ARB a adaugat ca bancile au cedat suficient de mult in ceea ce priveste OUG 50/2010.

"Cineva imi spunea acum cateva zile ca voi, sistemul bancar, ar trebui sa cedati ceva. Pana in momentul de fata sectorul bancar a cedat destul de mult. Ordonanta isi produce efectele, comisionul de rambursare anticipata a fost eliminat atat pentru credite ipotecare, cat si pentru cele aflate in stoc. (...) Am dat suficient, am pierdut suficient de mult ca sa ne mai gandim la ceea ce dansii se gandesc: haideti sa facem din aceasta ordonanta si o masura administrativa de reducere a dobanzilor, deci ceea ce se numeste o interventie brutala in ceea ce priveste procesul de formare a preturilor pe piata bancara din Romania", a conchis Ghetea.