Competitia pentru acces la finantare ar putea determina viitorul zonei euro si va testa capacitatea liderilor europeni de a apara moneda euro.

Portugalia incearca de asemenea, miercuri, sa atraga un miliard de euro din piete, urmata pana la sfarsitul lunii de Grecia, Italia si Spania.

Statele din zona euro vor incerca sa imprumute in primul trimestru 262 miliarde euro, iar sumele tintite pentru acest an se ridica la un total de 865 miliarde euro, potrivit estimarilor Deutsche Bank, citate de Bloomberg.

Costul de finantare al Italiei pentru instrumentele cu maturitatea la zece ani este de 6,9%, apropiat de pragul psihologic de 7%, in urcare puternica de la media anului trecut, de 5,35%. De altfel, in prima parte a anului 2011, dobanzile Italiei se situau la putin peste 4% pentru obligatiunile cu maturitatea la zece ani.

Randamentul platit de Spania pentru obligatiunile la zece ani este insa in scadere, la 5,3%, de la o medie de 5,44% in 2011.

Eforturile liderilor UE de a pune capat crizei datoriilor de stat incep in acest an pe 9 ianuarie, cu un summit restrans la Berlin intre presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel.

Ministrii de Finante din UE se vor reuni pe 23 ianuarie pa Bruxelles intr-o intalnire pregatitoare pentru summit-ul Consiliului European programat o saptamana mai tarziu.

Intre timp, Grecia incearca sa finalizeze negocierile cu Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana (CE), Banca Centrala Europeana (BCE) si detinatorii privati de obligatiuni de stat elene pentru a obtine cel de-al doilea acord de finantare externa, sau de "bailout", in valoare de 130 miliarde euro, convenit de principiu in octombrie.

In absenta unui noi acord, Grecia ar putea intra in faliment inca din primavara, iar statul elen risca sa fie nevoit sa renunte la moneda euro.

Tarile zonei euro se vor confrunta in 2012 cu o concurenta dura pentru imprumuturi, din moment ce guvernele celor mai mari 11 economii ale lumii, statele dezvoltate G7 si tarile emergente BRIC au de refinantat in acest an datorii de 7.600 miliarde de dolari fara a pune la socoteala plata dobanzilor.