Banca elena, care controleaza in Romania Bancpost, a raportat pentru anul trecut pierderi de 1,15 miliarde de euro, din cauza provizioanelor pentru credite neperformante, scrie Mediafax.

Institutia de credit a atras 2,86 miliarde de euro de la investitori si a revenit sub control privat, dupa ce a fost preluata aproape integral de stat, in contextul unui proces de recapitalizare care a vizat intregul sistem bancar elen. Cele mai mari patru banci au fost recapitalizate anul trecut cu 28 de miliarde de dolari de catre fondul de stabilitate.

"2014 va fi anul restructurarii in care vom continua sa inregistram pierderi, dar vom bune bazele care ne vor readuce gradual la profitabilitate in 2015, la o accelerare semnificativa in 2016 si la crestere ampla in 2017", a spus Megalou.

Increderea investitorilor ca Grecia isi revine dupa criza dura din ultimi ani a ajutat marile banci elene sa atraga in ultima perioada fonduri prin emisiuni de actiuni si vanzarea de obligatiuni.

Eurobank se va concentra in acest an pe administrarea creditelor neperformante si pe eforturile de reducere a costurilor operationale in Grecia si in afara tarii. Banca intentioneaza sa vanda divizia de assigurari Eurolife ERB si participatia de 33,9% pe care o detine la Eurobank Properties.

Banca elena a inregistrat anul trecut in Romania o pierdere de 40,2 milioane de euro, dupa un rezultat negativ de 35,2 milioane de euro in anul anterior, potrivit datelor publicate de grup.

Activele Eurobank in Romania se situau la sfarsitul anului trecut la 3,85 miliarde de euro, in scadere cu 6% fata de 4,09 miliarde de euro in decembrie anul anterior.

Eurobank controleaza pe piata locala Bancpost, ERB Retail Services IFN, ERB Leasing IFN, Eurobank Finance, Eurobank Securities, Eurobank Property Services, Eliade Tower (55,94%), IMO Property Investments Bucuresti, IMO – II Property Investments, EFG IT Shares Services, EFG Eurolife Asigurari Generale, EFG Eurolife Asigurari de Viata, Retail Development (55,94%) si Seferco Development.