"Recentele previziuni ale Comisiei Europene confirma asteptarile ca revenirea economica in UE inceputa in trimestrul al doilea din acest an sa continue si sa se accelereze anul viitor. In caz contrar, reducerea cererii din UE si mai ales din tarile care sunt principalii parteneri comerciali ai Romaniei va afecta - prin intermediul exportului dar si al fluxurilor investitionale - cresterea produsului intern brut. Intre riscurile externe la adresa perspectivelor macroeconomice se mentin si cele legate de fragilitatea pietelor financiare, de incertitudinea politicii fiscale a SUA, precum si tensiunile geopolitice care ar putea conduce la o crestere mai mare a preturilor la energie", se arata programul de convergenta pentru perioada 20014-2017 transmis de autoritatile romane Comisiei Europene, scrie Mediafax.

Proiectiile macroeconomice din program indica o crestere a PIB de 2,5% in acest an si de 2,6% in 2015.

Pe plan intern, riscurile sunt in general echilibrate din punct de vedere al afectarii ofertei sau cererii interne. Dupa anul agricol 2013 foarte bun, in situatia in care conditiile climatice vor fi defavorabile in 2014, productia agricola ar putea inregistra o contractie foarte accentuata cu efect direct in inflatie si cresterea economica.

Ca risc cu impact in toate sectoarele economice si cu deosebire asupra intreprinderilor mici si mijlocii trebuie subliniata politica restrictiva de creditare a sectorului bancar, cu toate ca rata de politica monetara a fost relaxata. Ca urmare a evolutiilor din ultimele luni se asteapta o usoara revigorare a creditului bancar, dar pentru atingerea obiectivelor de crestere economica din 2014 este nevoie de o extindere semnificativa a creditarii agentilor economici si a populatiei, se mentioneaza in program.

Referitor la dinamica regionala, exista o serie de elemente care indica o situatie pozitiva a Romaniei, comparativ cu cea a altor tari.

In primul rand, la modul general, dependenta Romaniei de resursele de energetice externe este redusa comparativ cu cea a altor state membre. In plus, in anul 2013 a avut loc o scadere semnificativa a importurilor energetice de produse petroliere si a gaze naturale, ca urmare a scaderii consumului energetic din economie, in mare parte generata de restrangerea activitatii consumatorilor energofagi.

Dependenta energetica a tarii a scazut si datorita cresterii importantei resurselor regenerabile, pe fondul investitiilor masive din ultimii ani, stimulate de subventionarea sectorului prin acordarea de certificate verzi, sub impulsul masurilor de liberalizare a pietei energiei.

In al doilea rand, aproximativ 70% din fluxurile comerciale ale Romaniei sunt orientate in cea mai mare parte catre tari UE. In al treilea rand, sursa investitiilor straine directe in Romania pe anul 2012 este in cea mai mare proportie din Olanda, Austria, Germania, Franta si Italia.