"O buna parte din crestere vine din convertire, convertirea creditelor din valuta in lei. Cand analizam cifrele, va trebui sa ne uitam cu atentie cat vine dintr-o crestere propriu-zisa a creditarii in lei si cat vine din acest proces de convertire, pe care il salutam. Nu este un proces fortat, nu a fost nici rezultatul vreunei initiative legislative", a spus Isarescu.

El a precizat ca este un proces natural care, pe de o parte, a venit din scaderea substantiala a costului creditarii in lei, iar pe de alta parte vine dintr-o intelegere bilaterala banca-client, de la caz la caz, "si credem ca aceasta este varianta cea mai buna".  

"Fiecare credit are viata lui si fiecare debitor are situatia lui concreta si el trebuie sa hotarasca impreuna cu banca ce are de facut si cum e mai bine sa faca. In acest context, uitandu-ne la cifre si mai analizand un aspect pe care il vom dezvolta in luna februarie, cand vom avea date mai bune, anume ca o buna parte din aceasta crestere a creditarii in lei vine din programul 'Prima casa', nu am tras inca acest semnal de alarma ca ritmul de crestere a creditarii in lei a atins vreo cota de risc deocamdata", a adaugat seful BNR.