Președintele s-a întâlnit, vineri, la Palatul Cotroceni cu premierul Ludovic Orban, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu și ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, pentru a discuta depsrer situația economică a României, în contextul pandemiei cu coronavirus.

Am discutat situația economică, situația bugetului, situația generală. Ne-am concentrat pe două teme, prima fiind deficitul bugetar. Este clar că vom avea un deficit mai mare decât a fost inițial – vorbesc inițial la începutul anului, planificat – iar acest deficit trebuie finanțat și am avut o discuție foarte bună pentru a vedea ce măsuri sunt fezabile, ce măsuri se impun pentru revigorarea economică. Spun intenționat revigorare economică, fiindcă în România nu putem să vorbim de o repornire a economiei. Noi nu am oprit-o niciodată. Economia României nu a fost oprită. Au fost anumite sectoare care au fost oprite, însă, în ansamblu, nu am avut o astfel de măsură”, a spus Iohannis.

Șeful statului a mai adăugat că este nevoie de măsuri coerente pentru ieșirea din criză și că au fost identificate soluții pentru finanțarea deficitului și depășirea situației economice dificile.

“Ceea ce ne dorim cu toții este să avem o finanțare bună pentru deficit, ca să nu fie nevoie de măsuri suplimentare de austeritate. Este nevoie de măsuri foarte coerente, care ne permit să încurajăm această economie, care este, în momentul de față, într-o situație specială, într-o situație de criză. Am găsit soluții pentru toate și este evident că aceste soluții pot fi puse în practică cel mai bine dacă toate entitățile care au fost astăzi la masă lucrează împreună. Au lucrat și până acum. Vom intensifica lucrarea. Avem programe, avem soluții pentru finanțarea deficitului, pentru revigorarea economică și credem că dacă facem lucrurile așa cum trebuie – și așa ne-am propus să le facem – atunci avem șanse bune să își revină economia românească și să ieșim destul de repede din situația total neplăcută, din situația de criză în care ne găsim acum”, a încheiat președintele.

Preşedintele Iohannis a mai convocat astfel de discuţii de evaluare a situaţiei create de epidemia de coronavirus şi a măsurilor de gestionare, la care au participat premierul, secretarul de stat Raed Arafat şi membri ai Guvernului.

Este prima dată când guvernatorul BNR participă la o astfel de şedinţă.