Intrebat daca majorarea salariilor ar trebui inclusa in categoria riscurilor electorale sau intr-un proces de refacere graduala a cererii interne, Isarescu a afirmat ca ar opta mai degraba pentru a doua varianta, riscurile electorale fiind mentionate intr-un registru mai larg.

"Am inteles ca aceasta recuperare bugetara, in consonanta cu faptul ca atunci cand a fost acceptata de Curtea Constitutionala s-a vorbit de caracterul temporar, ca aceasta recuperare se face cu respectarea tintelor bugetare convenite cu FMI. Daca acest lucru este respectat, atunci impactul este limitat", a spus Isarescu, citat de Mediafax.

Tinta de deficit bugetar stabilta de autoritati pentru acest an este de 1,9% din PIB pe metodologia cash si 3% pe standarde europene. La finele lunii februarie, bugetul general inregistra un deficit de 2,7 miliarde lei, reprezentand 0,44% din Produsul Intern Brut (PIB).

Surse oficiale au declarat pe 9 martie ca premierul Ungureanu i-a transmis guvernatorului BNR ca intentioneaza sa majoreze salariile bugetarilor, cu un cuantum care urmeaza sa fie stabilit, Isarescu spunandu-i ca aceasta este exclusiv decizia Guvernului si ca pe el il intereseaza cresterea consumului.

Dupa reducerea salariilor cu 25% in iulie 2010, bugetarii au beneficiat anul trecut de o majorare salariala cu 15%, iar pentru refacerea completa a veniturilor initiale ar mai fi necesara o crestere cu circa 16%.

BNR a redus rata dobanzii de politica monetara, de la 5,5% la 5,25% pe an, pentru impulsionarea creditarii