"Am aprobat prima rectificare bugetara din acest an. Inca de la inceputul mandatului ne-am asumat o gestionare a bugetului care sa asigure mentinerea deficitului bugetar in limitele de sub 3%. Chiar daca par cifre tehnice, acest deficit este important pentru a mentine credibilitatea in capacitatea guvernului si a statului de a gestiona bugetul si in consecinta de a asigura stabilitate in dezvoltarea economica si in evolutia economica a tarii (...). Este o rectificare pozitiva, in ciuda bugetului strans pe care l-am elaborat la sfarsitul anului trecut", a afirmat Ciolos, dupa sedinta de Guvern de la Palatul Victoria.

Premierul a adaugat ca veniturile bugetare "au fost pana pe primul semestru mai mari decat cele prevazute cu o suma de peste 3 miliarde de lei, care se regaseste in plus in alocarea bugetara fata de ceea ce a fost decis pentru 2016".

Cilos a mai spus ca este pentru prima data dupa multi ani cand Guvernul face o rectificare bugetara in an electoral, "fara o amprenta politica".

"Cred ca este pentru prima data dupa multi ani de zile cand facem o rectificare bugetara in an electoral, o rectificare fara o amprenta politica. Obiectivul nostru e de a finanta politici publice anuntate, de a acoperi nevoi reale si nu de a cauta, prin rectificarea bugetara, sa castigam voturi in detrimentul eficientei bugetare. Am alocat resurse acolo unde era necesar pentru continuarea unor proiecte asumate in programul de guvernare, incepute de diferite ministere, dar si pentru acoperirea unor cheltuieli noi, izvorate din prioritati care au aparut pe parcurs in derularea mandatului, inclusiv Ordonanta 20 cu corectarea grilelor de salarizare care se aplica de la 1 august, dar si pentru a pune in practica unele decizii ale Parlamentului pentru plata unor beneficii sociale, fara a pune insa in pericol echilibrul macroeconomic", a afirmat Ciolos, la Palatul Victoria.

Prim-ministrul a insistat asupra mentinerii in limitele propuse a deficitului bugetar si a cerut evitarea unor "tentatii" care sa puna presiune asupra bugetului.

"E important sa putem mentine un echilibru al bugetului intre cheltuielile pentru investitii, cheltuielile pentru consum. Acesta e modul nostru de abordare si sper ca acest an electoral si lunile care vin sa evite tentatii care sa puna presiuni nesustenabile asupra bugetului", a mai spus seful Executivului.

Ciolos: Sanatatea, Educatia si Drepturile sociale sunt prioritati ale primei rectificari

Premierul Dacian Ciolos spus, intr-o declaratie de presa, la Palatul Victoria, ca Sanatatea, Educatia si Drepturile sociale sunt prioritati ale primei rectificari bugetare din acest an, precizand ca situatia investitiilor pe primele sase luni este mai buna decat in perioada similara a anului trecut.

"Am acordat si acordam atentie si investitiilor - suntem constienti ca nu e suficient sa punem mai multi bani pentru consum in salarii, in beneficii sociale. E important sa vedem si cum evolueaza investitiile. (...) Pe primele sase luni avem o situatie mai buna decat in aceeasi perioada a anului trecut, cu trei domenii care se evidentiaza cu executie buna pe investitii: dezvoltarea regionala, transporturile si agricultura", a explicat Ciolos.

In ceea ce priveste Sanatatea, premierul a precizat ca prin rectificare se asigura resursele pentru aplicarea Ordonantei care vizeaza corectarea grilelor de salarizare, pentru finantarea unor programe de sanatate, dar si pentru a asigura medicamente compensate si gratuite.

"Avem o alocare bugetara suplimentara de aproape 570 de milioane de lei, care va viza peste 163.000 de persoane ce, prin corectarea grilei de salarizare, vor avea venituri mai mari. Alte 860 de milioane sunt asigurate sub forma creditelor de angajament pentru diferite programe de sanatate care se deruleaza in acest an", a explicat prim-ministrul.

Referitor la domeniul Educatiei, Dacian Ciolos a anuntat o alocare suplimentara de peste un miliard de lei.

"E vorba de bani destinati corectarii grilei de salarizare, (...) dar si pentru eliminarea unor nedreptati in ceea ce priveste salariile personalului din invatamant, nedreptati care au fost corectate printr-un proiect de lege adoptat de Parlament. (...) Din acest miliard vor merge bani si pentru finantarea unor programe educationale", a spus Ciolos, precizand ca rectificarea in Educatie "vizeaza pozitiv aproape 280.000 de cadre didactice si auxiliare".

Premierul a afirmat ca Guvernul si-a asumat plata drepturilor sociale, indiferent daca acestea au fost asumate anterior elaborarii bugetului pe acest an sau ele au intervenit pe parcursul anului, prin decizii ale Parlamentului.

"Prin rectificare alocam peste 2,8 miliarde de lei in bugetul Ministerului Muncii. Jumatate, circa 1,4 miliarde de lei, sunt destinate platii indemnizatiei pentru cresterea copilului, dar si unor ajutoare sociale sau alocatii de stat pentru copii, indemnizatii pentru persoanele cu dizabilitati", a adaugat Ciolos.

El a mentionat ca alte 1,4 miliarde de lei sunt destinate asigurarii platii pensiilor pana la sfarsitul anului.

"Ca sa fie clar ca Guvernul este responsabil din acest punct de vedere. Am spus-o de mai multe ori, in ciuda unor lucruri care au tot rulat pe unele ecrane ca Guvernul tehnocrat taie pensiile. Ne asumam aceasta responsabilitate si acoperim sumele necesare pentru plata pensiilor pana la sfarsitul anului, deci nu se pune problema de nicio taiere de pensii", a precizat Dacian Ciolos.