Documentul va fi transmis Fondului Monetar International, pentru a fi aprobat in board-ul institutiei la finele lunii iunie.

Aprobarea scrisorii de intentie cu FMI a fost anuntata ulterior si de premierul Emil Boc, la finalul sedintei de guvern, care a explicat ca România are nevoie de opt miliarde euro pentru a finanta deficitul, iar acordul cu Fondul permite in continuare contractarea de imprumuturi de pe pietele externe la costuri reduse.

El a aratat ca prestatii sociale precum alocatia pentru copii, cea monoparentala sau cea de plasament, indemnizatia pentru handicap accentuat, invalizi, veterani de razboi si artisti creatori, precum si bursele educationale nu vor fi diminuate, dar ca odata cu elaborarea Codului Social vor fi reevaluate toate prestatiile sociale aflate in plata.

Premierul a aratat totodata ca, prin legea pensiilor care va fi promovata prin angajarea raspunderii, procesul de recalculare a pensiilor speciale va incepe mai devreme decât era programat initial.

Pensiile speciale urmau sa fie recalculate in baza legii pensiilor aflata inca in dezbatere in Parlament si care va intra in vigoare anul viitor.

Boc a asigurat totodata ca Guvernul va aloca in continuare bani pentru sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii, prin majorarea cu 46 milioane euro a bugetului alocat Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM, si ii va sprijini pe tinerii care infiinteaza prima firma.

Guvernul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului pentru doua proiecte de lege, dintre care unul va contine masuri de reducere a cheltuielilor bugetare, iar al doilea proiect va reglementa recalcularea pensiilor conform principiului contributivitatii si reevaluarea pensiilor de invaliditate.

Proiectele de lege vor fi transmise Parlamentului dupa avizul CES.