"Dupa cum am anuntat inca de la sfarsitul lunii mai am demarat aceasta activitate de a elabora cadrul legal care sa permita ca la darea in plata sa nu se mai plateasca impozitul pe tranzactie, pe transferul proprietatii. Se aplica pentru o operatiune de dare in plata, practic pentru un credit, chiar daca acest credit include mai mult de o proprietate, se aplica pentru tot creditul. De asemenea, se infiinteaza acest registru al acestor actiuni de darea in plata, el va fi administrat de catre notari si practic acolo se poate verifica foarte usor in momentul in care cineva solicita sa faca uz de aceasta procedura, daca plateste sau nu impozitul pe transferul proprietatii, practic daca a mai beneficiat de o asemenea masura si nu a platit impozitul pe transferul proprietatii. Aceeasi regula se aplica si pentru executarile silite", a spus Anca Dragu.

Noile reglementari sunt introduse intr-o ordonanta de urgenta adoptata marti de Guvern, care modifica si completeaza Codul fiscal si care are in vedere protejarea persoanelor fizice care au recurs la darea in plata ca urmare a faptului ca se afla intr-o situatie economica dificila, potrivit unui comunicat al Guvernului.

"Potrivit actului normativ, beneficiar este orice persoana fizica, indiferent de calitatea pe care o are in contractul de credit si care apeleaza pentru prima data la darea in plata. Pentru orice alta solicitare de dare in plata ulterioara, se plateste impozitul pe transferul proprietatii imobiliare", se spune in comunicat.

Guvernul precizeaza ca pentru identificarea primei operatiuni de dare in plata se infiinteaza la nivelul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania Registrul national notarial de evidenta a actelor de dare in plata. In acest registru se inscriu actele autentificate de notarul public si hotararile judecatoresti de dare in plata emise conform Legii 77/2016.

Totodata, persoanele care au fost deja executate silit si care apeleaza la articolul 8(5) din Legea darii in plata, pentru a li se anula datoriile neachitate la data intrarii in vigoare a prezentului act normativ, nu vor mai trebui sa achite impozitul pe transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal, iar cele care l-au achitat sub orice forma, dupa intrarea in vigoare a OUG, pot cere restituirea acestuia. In prezent, persoanele fizice care au fost supuse executarii silite a imobilului ipotecat printr-un contract de credit au obligatia platii impozitului aferent venitului din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, se mai arata in comunicatul citat.