Comisia a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca va analiza, miercuri, programele de convergenta si stabilitate depuse de zece state membre, printre care si Romania.

Celelalte state ale caror programe de convergenta vor fi analizate de catre Comisie sunt Slovenia, Luxemburg, Malta, Danemarca, Ungaria, Letonia, Lituania, Cehia si Polonia.

Premierul Emil Boc, a convocat pe neasteptate, luni seara, o sedinta de guvern, pentru a discuta cu ministrii  masurile pe care Romania trebuie sa le ia pentru adoptarea monedei euro.

Romania si-a propus sa inlocuiasca leul cu moneda euro din anul 2015.

Criza ne-a dat putin planurile peste cap: nu mai suntem atat de siguri ca vom reusi sa respectam conditiile de adoptare a euro.

De exemplu, inflatia in Romania trebuie sa fie cu cel mult 1,5 % mai mare decat cea din cele mai performante tari din zona euro. Pe de alta parte, nu ne mai putem permite un deficit bugetar de peste 3 la suta, in conditiile in care anul trecut deficitul a fost de doua ori si jumatate mai mare.

De asemenea, trebuie sa ajungem la o stabilitate a monedei nationale : cursul leului nu mai poate face salturi asa cum s-a intamplat anii trecuti. Fata de inceputul anului variatia nu poate depasi 15 % nici in plus nici in minus.