El a raspuns astfel dupa ce a fost intrebat de jurnalisti, la finalul unei intalniri cu oamenii de afaceri, daca Guvernul isi mentine angajamentul fata de FMI de a elimina subventiile la incalzire, pentru a se incadra in tinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB stabilita pentru acest an.

Pachet de masuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare

Presedintele Traian Basescu a anuntat, in luna mai 2010, dupa finalizarea negocierilor cu Fondul Monetar International, un pachet de masuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare, printre care si diminuarea masiva a subventiilor la incalzire prin directionarea fondurilor doar catre persoane cu venituri reduse.

Scrisoarea de intentie la acordul stand-by redactata dupa negocierile din luna august 2010 cu FMI releva ca Guvernul s-a angajat inclusiv sa elimine subventiile la incalzire.

Ulterior, dupa o intalnire cu sindicatele, premierul Emil Boc a anuntat ca subventiile pentru termoficare vor fi acordate si in 2010, iar in 2011, din aprilie, se va aplica o noua strategie, astfel incat subventia sa fie acordata numai celor care trebuie sustinuti de stat si sa nu mai fie platita nediferentiat, ca in ultimii zece ani.

In cel mai recent raport, expertii FMI noteaza ca autoritatile se vor confrunta cu un numar de provocari pe parte de implementare a elementelor cheie ale ajustarii, dar nu enumara printre in categoria masurilor cu probabilitate incerta de adoptare si eliminarea subventiilor la caldura.

Romania are in derulare un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro.

O misiune FMI - CE se afla in Romania pentru a saptea evaluare a acordului stand-by, in care se analizeaza indeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 si se negociaza conditiile privind un nou acord, de tip preventiv. Misiunea se incheie in data de 8 februarie.