Finantarea programului se asigura prin bugetul de stat, iar Agentia Nationala pentru Locuinte va achizitiona, in mod centralizat, materialele destinate reconstruirii sau repararii caselor.

Casele care vor fi construite in zonele afectate de calamitati vor avea doua camere, la un regim de inaltime parter si o suprafata construita de 60,5 mp, respectiv suprafata utia de 47,5 mp, conform proiectului tehnic elaborat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Ministrul de resort, Elena Udrea, a declarat ca suma totala pentru o locuinta reconstruita de la zero, conform acestui proiect, este de aproximativ 39.000 lei, inainte de procedurile de achizitie.

Prefecturile se vor ocupa de realizarea alimentarii cu apa, cu energie electrica si, dupa caz, cu gaze naturale, precum si de bransarea la acestea a caselor de locuit reconstruite.

Consiliile locale vor reface, din bani proprii, drumurile sau caile de acces catre noile amplasamente, in cazul stramutarii gospodariilor afectate de calamitatile naturale.

Totodata, Guvernul a mai anuntat ca lucrarile de indiguire a raului Siret pe tronsonul Rotunda-Buruienesti, comuna Doljesti (judetul Neamt), pentru perioada 2010-2011, vor fi finantate cu 40 milioane lei din bugetul Fondului de Mediu.

Banii vor fi alocati Administratiei Nationale "Apele Romane", care va realiza lucrarile.