In acelasi timp, Executivul a redus semnificativ fondurile alocate Serviciului Roman de Informatii, principalul serviciu de informatii al Romaniei.

Noul proiect de buget - ce prevede un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut (PIB) - aloca pentru Administratia Prezidentiala 41 milioane lei - fata de 46,3 milioane lei in prima varianta, de luni, -, cu 15% mai putin fata de 2016, scrie News.ro.

Principalele scaderi sunt la cheltuielile de capital (investitii), unde fondurile se reduc cu 70%, fata de o scadere de 40% in prima varianta.

De asemenea, presedintele Klaus Iohannis va avea la dispozitie cu 6,7% mai putini bani pentru deplasari, iar fondurile pentru protocol scad cu 19%, la 1,2 milioane lei.

La camerele parlamentare, bugetele raman cele din prima varainta.

Odata cu scaderea numarului de parlamentari s-au redus semnificativ si bugetele celor doua camere parlamentare. Astfel, bugetul Senatului se reduce in 2017 cu 16,8%, la 122,2 milioane lei, in timp ce Camera Deputatilor are un buget de 266,5 milioane lei, cu 13% mai mic fata de 2016.

Totusi, noul presedinte al Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, primeste un fond la dispozitia sa de 205.000 lei, mai mare cu 17,8% fata de cel din 2016, prevede proiectul de buget elaborat de Guvern. De asemenea, Calin Popescu-Tariceanu va avea un fond de 200.000 lei la dispozitia sa, cu 2% peste nivelul din 2016.

Dintre ministere, cea mai mare crestere, fata de prima varianta, este la Ministerul Apararii Nationale, care va avea un buget de 16,32 miliarde lei, fata de 11,02 miliarde lei in varianta de luni.

Noul buget este in crestere cu 52% fata de nivelul din 2016 si reprezinta exact 2% din PIB, acoperind angajamentul de a aloca cel putin 2% din PIB pentru Aparare.

La serviciile speciale, singura institutie cu bugetul mentinut era, in prima varianta de buget, Serviciul Roman de Informatii, care primea 1,9 miliarde lei in 2017, cu 0,9% mai mult fata de 2016.

In noua varianta, bugetul SRI scade la 1,7 miliarde lei, in scadere cu 9,4% fata de nivelul din 2016.

Serviciul de Informatii Externe are un buget de 247,06 milioane lei, la fel ca in prima varianta de buget, in scadere cu 10,6%, pe fondul reducerii la jumatate a cheltuielilor de capital.

De asemenea, Serviciul de Protectie si Paza primeste 156,5 milioane lei (-9,2%), iar Serviciul de Telecomunicatii Speciale - 270,1 milioane lei (-8,1%), niveluri identice cu cele din prima varianta a bugetului.

Ministrul de Finante, Viorel Stefan, declara, in urma cu doua zile, ca au fost bugetate toate angajamentele din programul de guvernare, in termenele stabilite. El a precizat ca a avut loc "o reevaluare" a limitelor de cheltuieli propuse initial pentru fiecare ordonator de credite.

"Limitele propuse au fost estimate, tinand seama de constrangerile bugetare privind incadrarea in deficitul ESA, respectiv 2,99%, respectand 3% prevazut in Tratatul de la Maastricht. Dupa transmiterea bugetelor pe fiecare ordonator in aceste limite, in cursul zilei de duminica a avut loc o reevaluare cu fiecare ordonator de credite in parte a acestor limite si urmare a acestor discutii propunem azi spre aprobare Guvernului noile limite de constructie a bugetului pe 2017. Limitele (...) privesc atat constructia bugetului pe fiecare coordonator, cat si limitele in care s-a facut echilibrarea bugetelor locale", a afirmat Viorel Stefan.

Ministrul Finantelor a precizat ca, in cursul zilei de marti, s-a verificat daca masurile prevazute in programul de guvernare sunt prinse in buget.

"Scopul principal al intalnirii cu fiecare ordonator de credite de ieri si azi noapte a fost acela de a inventaria daca toate masurile asumate prin programul de guvernare se regasesc in prevederile bugetare. (...) S-au bugetat toate angajamentele asa cum se regasesc ele in programul de guvernare si asa cum se regasesc in termenele privind masurile ce urmeaza a fi implementate in cursul acestui an", a adaugat Viorel Stefan.