Propunerea este inclusa intr-un proiect de ordonanta de urgenta, elaborat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).

Subventia pentru construirea unei locuinte prin credit ipotecar este in cuantum de 30% din costurile de constructie a acesteia, dar nu mai mult decat valoarea echivalenta in lei a 15.000 de euro si nu mai mult decat valoarea creditului ipotecar contractat.

Programul prin care se acorda ajutorul este derulat prin autoritatile administratiei publice locale, subventia fiind acordata de Ministerului Dezvoltarii.

In nota de fundamentare a proiectului se precizeaza ca din cauza contrangerilor bugetare, din februarie 2010 si pana in prezent nu au fost alocate fonduri de la bugetul de stat, iar Ministerul Dezvoltarii nu a decontat sumele necesare pentru plata subventiilor solicitate de consiliilor locale.

"Criza economica a condus la scaderea preturilor materialelor de constructii si implicit a locuintelor nou construite. In aceasta situatie raportul intre costul de constructie si veniturile potentialilor beneficiari nu mai impune interventia directa a statului, mai ales in conditiile in care veniturile la bugetul de stat sunt insuficiente", arata autorii proiectului.

Subventiile de la bugetul de stat vor fi acordate in continuare pentru cererile depuse de beneficiari si inregistrate la consiliile locale inainte de data intrarii in vigoare a ordonantei, care urmeaza sa fie aprobata de Guvern.

Citeste si:

Cat platesti in plus pentru carburanti, tigari si cafea. Cursul la care se calculeaza accizele pentru 2012

14 ponturi despre cum gandesc oamenii de succes